Η πορεία της αγοράς του επαγγελματικού αυτοκινήτου στην ΕΕ: Περισσότερα βαρέα φορτηγά, λιγότερα λεωφορεία

Τον Φεβρουάριο του 2021, οι νέες εγγραφές επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 1,2% σε 156.444 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ACEA.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη 

Με εξαίρεση τα λεωφορεία και τα πούλμαν, όλα τα τμήματα οχημάτων συνέβαλαν θετικά στην άνοδο του περασμένου μήνα.

Η ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (+ 17,2%), δεδομένου ότι οι

εγγραφές σε όλες τις βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης – εκτός από την Ιταλία (+ 10,1%) – μειώθηκαν τον Φεβρουάριο.

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021, η αγορά επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,3%, με συνολικά 297.651 μονάδες.

Μεταξύ των τεσσάρων βασικών αγορών της ΕΕ, η Ισπανία σημείωσε πτώση (-22,0%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (-9,6%).

Στη Γαλλία, ο όγκος των πωλήσεων ήταν λίγο πολύ παρόμοιος με τον προηγούμενο χρόνο (-0,2%), ενώ η Ιταλία ήταν η μόνη σημαντική αγορά που σημείωσε αύξηση (+ 1,9%).

Η εικόνα της αγοράς τον Φεβρουάριο

Νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LCV) έως 3,5t

Οι πωλήσεις νέων φορτηγών τον Φεβρουάριο στην ΕΕ ήταν ελαφρώς υψηλότερες (+ 0,4%) από ό, τι το 2019, συνολικά στις 130.825 μονάδες.

Η Ιταλία ήταν η μόνη μεγάλη αγορά φορτηγών που σημείωσε αύξηση (+ 11,0%) τον περασμένο μήνα.

Αντίθετα, η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-17,7%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (-5,0%) και τη Γερμανία (-2,3%).

Από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, οι εγγραφές ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 3,6% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HCV) άνω των 16 τόνων

Τον περασμένο μήνα, καταγράφηκαν 19.630 νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, με ετήσια αύξηση 8,8%.

Η Κεντρική Ευρώπη παρείχε ισχυρή ώθηση σε αυτή την ανάπτυξη (36,0%), με την Πολωνία – μία από τις κορυφαίες αγορές σε όγκο – σημειώνοντας αύξηση κατά 51,3% στις εγγραφές βαρέων φορτηγών.

Εκτός από τη Γαλλία (-10,2%), οι μεγαλύτερες αγορές στη Δυτική Ευρώπη συνέβαλαν επίσης σημαντικά στις θετικές επιδόσεις της περιοχής: Ιταλία (+ 15,8%), Ισπανία (+ 9,7%) και Γερμανία (+ 4,2%).

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021, οι εγγραφές βαρέων επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 2,0% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέα μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα (MHCV) άνω των 3,5 τόνων

Τον Φεβρουάριο, η ζήτηση για νέα μεσαία και βαρέα φορτηγά σημείωσε σταθερή ανάπτυξη (+ 6,6%), κυρίως λόγω της σταθερής απόδοσης των αγορών της Κεντρικής Ευρώπης (+ 33,1%).

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης παρουσίασαν επίσης θετικά αποτελέσματα: Ιταλία (+ 12,3%), Ισπανία (+ 6,4%) και Γερμανία (+ 1,2%).

Στους δύο πρώτους μήνες, οι ταξινομήσεις νέων φορτηγών στην ΕΕ παρέμειναν σταθερές (-0,3%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Νέα μεσαία και βαρέα λεωφορεία και πούλμαν (MHBC) άνω των 3,5 τόνων

Το Φεβρουάριο του 2021 οι εγγραφές λεωφορείων και πούλμαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 10,0% χαμηλότερες από ό, τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η ζήτηση μειώθηκε με διψήφιο ρυθμό σε τρεις από τις τέσσερις βασικές αγορές: Ιταλία (-38,8%), Ισπανία (-22,8%) και Γερμανία (-20,3%). Η Γαλλία παρουσίασε μια πιο μέτρια μείωση (-2,8%) στη ζήτηση για νέα λεωφορεία και πούλμαν.

Από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, η ευρωπαϊκή αγορά λεωφορείων και πούλμαν υποχώρησε κατά 18,4%, με 4.584 νέα οχήματα ταξινομημένα συνολικά σε ολόκληρη την ΕΕ.

The post Η πορεία της αγοράς του επαγγελματικού αυτοκινήτου στην ΕΕ: Περισσότερα βαρέα φορτηγά, λιγότερα λεωφορεία appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα