Η Κομισιόν ζητά να συναφθούν συμφωνίες οδικών μεταφορών με Ουκρανία και Μολδαβία

Σε πρόταση που εστάλη στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και των δύο χωρών.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Με τις παραδοσιακές διαδρομές μεταφοράς στην περιοχή πλέον κλειστές, η πρωτοβουλία επιδιώκει να εξασφαλίσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένης και της επισιτιστικής ασφάλειας, μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις της, η

Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, τόνισε: «Προτείνουμε τη σύναψη συμφωνιών μεταφορών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, με τη μερική απελευθέρωση των οδικών μεταφορών για τους μεταφορείς τους στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει σημαντικά εξαγωγικά αγαθά από θαλάσσιους δρόμους – προς το παρόν μη διαθέσιμους λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.

Το μπλόκο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας έχει επηρεάσει αρνητικά τη Μολδαβία, η οποία έχασε βασικές οδούς μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας για τις δικές της εξαγωγές, και της οποίας η οικονομία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρότασή μας θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στις οικονομίες και των δύο χωρών».

Η Κομισιόν προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, επιτρέποντας στους μεταφορείς της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της ΕΕ να διέρχονται και να εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των εδαφών τους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ρήτρες για την αναγνώριση των ουκρανικών αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας για την περαιτέρω υποστήριξη των Ουκρανών οδηγών.

The post Η Κομισιόν ζητά να συναφθούν συμφωνίες οδικών μεταφορών με Ουκρανία και Μολδαβία appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα