Η Deutsche Bahn AG σκέφτεται να βάλει “πωλητήριο” στην DB Schenker

Το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής Deutsche Bahn AG (DB) εξετάζει και προετοιμάζει το έδαφος για ενδεχόμενη πώληση έως και του 100% των μετοχών της θυγατρικής της DB Schenker.

Της Βάσως Βεγιάζη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αποφάσεις αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης και τη μορφή που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πώληση θα ληφθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Τα έσοδα από την πώληση της DB Schenker θα παραμείνουν στον γερμανικό όμιλο στο σύνολό τους, ενώ πιθανολογείται ότι «θα διοχετευθούν

για τη σημαντική μείωση του χρέους της εταιρείας».

Όπως επισημαίνεται, ενδεχόμενη πώληση της DB Schenker θα ενίσχυε περαιτέρω την εστίαση του ομίλου DB στη στρατηγική “Strong Rail” και στις βασικές δραστηριότητες της DB.

Ο στόχος της στρατηγικής του ομίλου, που ξεκίνησε το 2019, είναι να μετατοπιστεί η κυκλοφορία στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο στις επιβατικές όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές, και να επεκταθεί η σιδηροδρομική υποδομή στη Γερμανία.

Σημειώνεται εκ μέρους του ομίλου ότι «η DB Schenker έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του ομίλου DB εδώ και πολλά χρόνια. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η DB Schenker θα απαιτήσει μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους και μεγαλύτερη ανεξαρτησία για να πραγματοποιήσει διεθνείς εξαγορές, με σκοπό να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά logistics. Για το λόγο αυτό, μια πώληση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την DB Schenker όσον αφορά την ανάπτυξη και την εξέλιξή της».

Εξάλλου, η θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά «την καθιστά ελκυστική για αγοραστές και επενδυτές», τονίζει ο όμιλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν θέλει να βιαστεί σε ενδεχόμενο πιθανής πώλησης της DB Schenker. Η ημερομηνία έναρξης μιας συγκεκριμένης διαδικασίας εκποίησης εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν αποτελέσει οικονομικό πλεονέκτημα για τον όμιλο DB σε σύγκριση με τη διατήρηση της DB Schenker στον όμιλο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο α’ εξάμηνο του 2022, η DB Schenker πέτυχε λειτουργικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ. Απασχολεί περίπου 76.100 εργαζόμενους σε πάνω από 1.850 σημεία σε περισσότερες από 130 χώρες.

Πιθανό ενδιαφέρον από την Deutsche Post

Η Deutsche Post, θυγατρική της DHL, ενδιαφέρεται να αγοράσει τη DB Schenker, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Manager Magazin, επικαλούμενο πηγή με καλή γνώση του θέματος.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η DB Schenker θα μπορούσε να πωληθεί σε τιμή πολύ κάτω των 20 δισ. ευρώ εξαιτίας της επιβράδυνσης στον τομέα των logistics.

Πάντως το δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο εκπρόσωπος της Deutsche Post, όσο και της Deutsche Bahn.

Το άρθρο Η Deutsche Bahn AG σκέφτεται να βάλει “πωλητήριο” στην DB Schenker εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα