«Γεμίζουν τα ταμεία» της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Έσοδα από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής

Οικονομική αυτοτέλεια αποκτά η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Έλαβε ΦΕΚ η κατανομή των αναλογουσών πιστώσεων στην Αρχή από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4757/2020 (Α’ 240) και διαχείριση αυτών.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Η ΑΠΑ, η οποία υποστηρίζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ιδρύθηκε με το ν.4757/20 ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με αντικείμενο την κανονιστική ρύθμιση και την εποπτεία των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας, αρμοδιότητες που διαχωρίζονται πλήρως από

την επιχειρησιακή δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διαχείρισης αεροδρομίων.

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, από την έναρξη ισχύος της παρούσας, μεταφέρεται σε ημερήσια βάση, σε λογαριασμό της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), το ποσό που αντιστοιχεί στην ΑΠΑ από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής, τα οποία αποδίδονται μηνιαίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL), όπως ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 65 του ν. 4427/2016 (Α’ 188), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 42 του ν. 4757/2020 (Α’ 240).

-Ειδικότερα, μεταφέρεται αυτόματα σε λογαριασμό της ΑΠΑ, με ενέργειες της Τράπεζας Ελλάδος, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την πίστωση του, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% των καταθέσεων που πραγματοποιούνται στον Ειδικό Λογαριασμό 234378/8 με τίτλο «Ε.Δ. – Λογαριασμός τελών διαδρομής που αποδίδονται από τον Eurocontrol» που τηρείται στην Τράπεζα Ελλάδος ή σε οποιονδήποτε λογαριασμό σε αντικατάσταση αυτού μετά την οριστική κατάργησή του.

-Το αναλογούν ποσό της ΑΠΑ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% των καταθέσεων που πραγματοποιούνται στον Ειδικό Λογαριασμό 234378/8 από την 1η Δεκεμβρίου 2020, δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4757/2020, έως και την έναρξη της ημερήσιας μεταφοράς των ποσών, δυνάμει της παρ. 1 της παρούσας, μεταφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό της ΑΠΑ με εισήγηση της ΑΠΑ και εντολή του υπουργού Οικονομικών περί μεταφοράς βεβαίας ημερομηνίας και προσδιορισθέντος ποσού, προς την Τράπεζα Ελλάδος.

Για το σκοπό αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνωστοποιεί στην ΑΠΑ τα μηνιαία ποσά των καταθέσεων από την 1η Δεκεμβρίου 2020 και εντεύθεν και η ΑΠΑ εισηγείται τη μεταφορά αναλογούντος ποσού, υπολογιζομένου βάσει των μηνιαίων πιστώσεων. Διευθέτηση διαφορών γίνεται βάσει της παρ. 4 της παρούσας.

-Τα ως άνω εισπραττόμενα ποσά από την ΑΠΑ διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη των κατηγοριών δαπανών που δηλώθηκαν στη βάση κόστους των αντιστοίχων τελών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εφαρμοστέο διεθνές και ενωσιακό νομικό πλαίσιο, ιδίως τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/317 και ιδίως για την κάλυψη δαπανών αποζημίωσης προσωπικού, κατ’ αναλογία με τις αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34Α του ν. 2682/1999 (Α’ 16), επενδύσεων, λειτουργίας και κάθε είδους προμηθειών και δαπανών της ΑΠΑ.

-Η ΑΠΑ είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση του οικείου λογαριασμού, στον οποίο μεταφέρονται τα αναλογούντα ποσά της ΑΠΑ εκ των τελών διαδρομής και τερματικής περιοχής ως ανωτέρω.

Η ΑΠΑ επιστρέφει εντός 2 μηνών από το τέλος κάθε οικονομικής χρήσης ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προς την ΑΠΑ. Η μεταφορά γίνεται με εντολή μεταφοράς του Διοικητή ΑΠΑ ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, σε χρέωση του οικείου λογαριασμού της ΑΠΑ.

The post «Γεμίζουν τα ταμεία» της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Έσοδα από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα