Έρευνα από την Κομισιόν για την κρατική επιδότηση προς την Czech Post για την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας

Έρευνα εις βάθος διενεργεί η Κομισιόν, για να διαπιστωθεί εάν η κρατική επιδότηση που χορηγήθηκε στα Τσέχικα Ταχυδρομεία (Czech Post) για την παροχή Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειωτέον, η Czech Post αποτελεί τον κύριο ταχυδρομικό πάροχο της Τσεχίας και ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος, ενώ η τσέχικη αγορά έχει ελευθερωθεί από το 2013, σύμφωνα με την Οδηγία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Ιανουάριο του 2020, η Τσεχία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή

Επιτροπή το σχέδιό της να αποζημιώσει την Czech Post με το ποσό των 282,1 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση της υποχρέωσης Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2018-2022.

Η εν λόγω υποχρέωση περιλαμβάνει την παροχή βασικών ταχυδρομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα σε προσιτές τιμές και υπό ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της ΕΕ, οι εταιρείες μπορούν να αποζημιωθούν για το επιπλέον κόστος παροχής δημόσιας υπηρεσίας με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με τέτοιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει υπερβολική ενίσχυση.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Κομισιόν έλαβε δύο καταγγελίες από ανταγωνιστές της Czech Post, που ισχυρίζονται ότι η αποζημίωση που θα της χορηγηθεί για την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας την περίοδο 2018-2022 συνιστά μη συμβατική κρατική ενίσχυση.

Υπό το πρίσμα των καταγγελιών αυτών, η Κομισιόν θα ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι αρχικές ανησυχίες της.

The post Έρευνα από την Κομισιόν για την κρατική επιδότηση προς την Czech Post για την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα