Αλλάζουν οι κανόνες της ΕΕ στην εσωτερική ναυσιπλοΐα: Τα κράτη μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόρισε τη θέση του αναφορικά με πρόταση, η οποία δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν να απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών στον τομέα της εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

Τα μέλη πληρωμάτων που κατέχουν πιστοποιητικά τρίτων χωρών αντιπροσωπεύουν -ιδίως σε ορισμένες πλωτές οδούς εντός της ΕΕ- ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού που πλήττεται από έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον Pedro Nuno Santos, υπουργό Υποδομών και Στέγασης της Πορτογαλίας και πρόεδρο του Συμβουλίου,

«η εσωτερική ναυσιπλοΐα είναι ένας από τους πιο ασφαλείς και οικολογικούς τρόπους μεταφοράς, αποτελεί δε σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η τροπολογία θα εξασφαλίσει νομική σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της απασχόλησης των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών εσωτερικής ναυσιπλοΐας».

Σύμφωνα με τη θέση του Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη μπορούν να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τρίτη χώρα πριν από τις 18 Ιανουαρίου 2024.

Επίσης, για λόγους ασφάλειας δικαίου, το Συμβούλιο διευκρίνισε τις διατάξεις περί μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.

Τέλος, σημειώνεται ότι, η γενική προσέγγιση που συμφωνήθηκε επιτρέπει στην Προεδρία να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του τελικού κειμένου.

The post Αλλάζουν οι κανόνες της ΕΕ στην εσωτερική ναυσιπλοΐα: Τα κράτη μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα