Ακίνητη περιουσία ΔΑΑ: Πως τα πήγαν Metropolitan Expo, Sofitel, IKEA, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, FACTORY OULET και LEROY MERLIN

Αεροδρόμιο της Αθήνας δεν είναι μόνο επιβάτες, εμπορεύματα και αεροσκάφη. Είναι και ακίνητη περιουσία.

Της Βάσως Βεγιάζη

H διαχείριση ακίνητης περιουσίας του ΔΑΑ, σύμφωνα με στελέχη του, σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις το 2022, αποφέροντας έσοδα 21,1 εκατ., ξεπερνώντας τις αντίστοιχες επιδόσεις τόσο του 2021 όσο και του 2019, κατά 34,5% και 3,6% αντίστοιχα.

Το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο METROPOLITAN

EXPO, αξιοποίησε πλήρως το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αγοράς για εμπορικές εκθέσεις μετά την πανδημία και κατέγραψε πωλήσεις 10,3 εκατ., +2% σε σχέση με το 2018 (λόγω της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης – ορόσημο «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»), την τελευταία πλήρως συγκρίσιμη χρονιά ως προς το μέγεθος των φιλοξενούμενων διοργανώσεων.

Το ξενοδοχείο του αεροδρομίου, το SOFITEL κεφαλαιοποίησε την αξιοσημείωτη αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και σημείωσε ανάπτυξη 68,8% σε σχέση με το 2021 και 4,4% σε σχέση με το 2019, βοηθούμενο από τα υψηλά ποσοστά πληρότητας κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, οπότε και το ξενοδοχείο λειτουργούσε σχεδόν με 100% πληρότητα.

Το «Εμπορικό Πάρκο» του αεροδρομίου, που περιλαμβάνει τα καταστήματα IKEA, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, FACTORY OULET και LEROY MERLIN κατέγραψε πωλήσεις +16,9% σε σχέση με το 2021, υστερώντας ωστόσο σε σχέση με την επίδοση του 2019 κατά 6,8%.

Η συνολική πληρότητα σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους ανήλθε σε 78% έναντι 75% το 2021 και 73% το 2019, ενώ τα έσοδα κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2019, βελτιωμένα κατά 17% σε σχέση με το 2021.

Όπως υποστηρίζει ο ΔΑΑ, οι θετικές επιδόσεις στα έσοδα του 2022 σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας (2020 – 2021) αποδίδονται κυρίως στο γεγονός ότι νόμος του κράτους είχε επιβάλει τη μείωση των ενοικίων κατά τη διάρκεια της κρίσης, με στόχο την οικονομική στήριξη των ενοικιαστών και των επιχειρήσεών τους.

Επιπρόσθετα, το κτίριο 45, κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του αεροδρομίου, ανακαινίστηκε πλήρως για να φιλοξενήσει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενώ το σύνολο των Business Lounges της περιοχής εκτός Σένγκεν μεταφέρθηκε στην επέκταση της νότιας πτέρυγας του κτιρίου του Κεντρικού Αεροσταθμού, παρέχοντας τη δυνατότητα εκμίσθωσης πρόσθετης επιφάνειας περίπου 1.370 τ.μ.

Το άρθρο Ακίνητη περιουσία ΔΑΑ: Πως τα πήγαν Metropolitan Expo, Sofitel, IKEA, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, FACTORY OULET και LEROY MERLIN εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα