Τρομαγμένο κουτάβι βρίσκει τον κατάλληλο άνθρωπο για να το βοηθήσει

Όταν ένας άνδρας εντόπισε για πρώτη φορά αυτό το άγριο σκυλί τον περασμένο Νοέμβριο, το είδε να τριγυρνάει γύρω από το αγρόκτημα του γείτονά του στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ψάχνοντας για φαγητό. Αλλά το σκυλί, ένα dingo που πλέον ονομάζεται Manuka, ήταν πεινασμένο, κοκκαλιάρικο, και η γούνα τoυ ήταν λεπτή και αραιή λόγω υποσιτισμού.

Ο άντρας που τη βρήκε, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι γι’ αυτήν. Η Manuka φαινόταν να είναι ηλικίας περίπου 12 εβδομάδων, αλλά η μητέρα της δεν ήταν πουθενά. Αν την άφηνε στην τύχη

της, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πέθαινε. Αν έπαιρνε τη Manuka σε ένα καταφύγιο, τότε μάλλον θα της έκαναν ευθανασία.

Τα dingo είναι σκυλιά που ζουν στην Αυστραλία για χιλιετίες – στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι ζουν εκεί τα τελευταία 18 χιλιάδες χρόνια. Ενώ μοιάζουν με κατοικίδια ζώα, τα dingo είναι εμφανώς διαφορετικά – καθοδηγούνται από ένστικτα επιβίωσης, τα σώματά τους είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο κυνήγι και ζουν στην αυστραλιανή φύση.

Αλλά, δυστυχώς, αυτά τα σκυλιά εξαφανίζονται γρήγορα από την Αυστραλία. Παρόλο που η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) χαρακτηρίζει τα dingo ως «ευάλωτα είδη,» αυτά τα ζώα δεν προστατεύονται σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία. Αντ’ αυτού, τα dingo θεωρούνται «παράσιτα» που θέτουν σε κίνδυνο τα βοοειδή και άλλα ζώα κτηνοτροφίας, και, στις περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας, είναι απολύτως νόμιμο να δηλητηριαστούν, να φυλακιστούν ή να πυροβοληθούν.

Η Manuka, όμως, είχε βρει το τέλειο πρόσωπο για να τη βοηθήσει. Ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με τον Joshua Said, τον πρόεδρο και ιδρυτή της Dingo Den Animal Rescue, μιας οργάνωσης που φροντίζει για τα ορφανά και τραυματισμένα dingo, και την παρέδωσε σ’ αυτόν.

Αρχικά, η Manuka ήταν επιφυλακτική με τους υπαλλήλους του καταφυγίου – ακόμα και με τα άλλα dingo.

«Ήταν πολύ απόμακρη,» είπαν οι υπεύθυνοι του καταφυγίου. «Δεν κοίταζε καν τα άλλα ζώα. Γύριζε την πλάτη σε όσους την πλησίαζαν, και πολλές φορές έκανε σαν να μην υπάρχουν.»

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, με μια πλούσια διατροφή αποτελούμενη από κρέας, αυγά και ψάρια, και εβδομαδιαίες θεραπείες για το δέρμα της, η Manuka έγινε ένα τελείως διαφορετικό σκυλί.

Όταν η Manuka πήγε εκεί για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν περίπου 4 κιλά. «Τώρα είναι 9 κιλά και είναι υγιής και δυνατή», δήλωσε ο Said.

Τα άλλα dingo έχουν αγκαλιάσει τη Manuka, και τη βοήθησαν να προσαρμοστεί στο καταφύγιο, σύμφωνα με τον Said.

«Είναι άνετη με όλα τα άλλα dingo, και αγαπά να παίζει μαζί τους», είπε. «Μπορεί να φαίνεται σκληρή, αλλά αγαπά να βρίσκεται μαζί με τα άλλα dingo.»

Η Manuka έχει επίσης κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων γύρω της, αν και τους πλησιάζει μόνο με τους δικούς της όρους. Ο Said έχει συμβιβαστεί μ’ αυτό – εξάλλου, η Manuka δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο.

«Η ατολμία που έχει με τους άλλους ανθρώπους είναι φυσιολογική,» δήλωσε. «Δεν έχουμε προσπαθήσει να την εξανθρωπίσουμε υπερβολικά.»

«Μήνα με το μήνα γίνεται όλο και πιο άνετη μαθαίνοντας από τα άλλα dingo ότι οι άνθρωποι στο καταφύγιο δεν αποτελούν απειλή,» πρόσθεσε ο Said.

Δυστυχώς, το να απελευθερώσουν τη Manuka πίσω στο φυσικό της περιβάλλον δεν είναι μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άνθρωποι να την κυνηγήσουν και να τη σκοτώσουν. Έτσι, προς το παρόν, η Manuka θα συνεχίσει να ζει στο κέντρο διάσωσης, αν και ο Said ελπίζει στην εύρεση κατάλληλων σπιτιών για τη Manuka και τα άλλα διασωθέντα ζώα του.

«Παλεύουμε να βρούμε στη Manuka, και στα άλλα άγρια ​​dingo που φροντίζουμε, σπίτια με μεγάλες εκτάσεις γης, όπου να μπορούν να ζήσουν με τον φυσικό τρόπο ζωής τους, και να είναι υπό την προστασία των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους,» είπε ο Said. «Όμως η ιδανικότερη λύση θα ήταν να επεκτείνουμε το δικό μας καταφύγιο για να μπορέσουν να μείνουν τα dingo και η Manuka εδώ για όλη τους τη ζωή.»

διαφορετικό

Keywords
Τυχαία Θέματα