Ο “κρυμμένος θησαυρός» των Δωδεκανήσων: Μια τόση δα μικρή κουκκίδα στο χάρτη που θυμίζει επίγειο Παράδεισο!

Ανάμεσα στα μεγάλα νησιά, που κατακλύζονται από τουρίστες, αυτοκίνητα, μπαρ, μηχανάκια και ξαπλώστρες, μία συστάδα μικρών νησιών στα βόρεια των Λειψών ξεχωρίζει για την ηρεμία που προσφέρει στους επισκέπτες της!

Μια τόση δα τελεία στο χάρτη υπόσχεται να σας κάνει να ξεχάσετε τους έντονους ρυθμούς της ζωής στην πόλη και να αφεθείτε στα γαλήνια τοπία της.

Οι Αρκιοί είναι σύμπλεγμα νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκουν στα Δωδεκάνησα, που στην πραγματικότητα είναι περισσότερα από δώδεκα.

Το

μεγαλύτερο από αυτά, οι Αρκιοί (αρχαία Αρκίτις), είναι ένα βραχώδες νησί με λίγο νερό στο έδαφός του και σχετικά λίγη βλάστηση.

Το νησί είναι μικροσκοπικό, τα σπίτια ελάχιστα.

Είναι από τα λίγα ελληνικά νησιά όπου το 3/4 της επιφάνειάς του δεν κατοικείται και είναι απαλλαγμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όμορφη θέα, μαγευτικό τοπίο, ηρεμία και ησυχία κάνουν το νησί το τέλειο μέρος για διακοπές. Εκτός τουριστικής περιόδου, μόνο 50 άνθρωποι κατοικούν το νησί, οι οποίοι ζουν από την αλιεία και την εκτροφή ζώων, κυρίως κατσικιών.

Ναι, εντάξει, οι Αρκιοί είναι μια σταλιά. Αλλά υπάρχουν πολλά να δει κανείς.

Αν είσαι λάτρης της θάλασσας θα βρεις πανέμορφες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι τα «Τηγανάκια» (μια από τις ωραιότερες παραλίες των Δωδεκανήσων ξακουστή για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της) και ακολουθούν το «Λιμνάρι», η «Πατελιά» και η «Πίσω Πατελιά».

Σε όλες τις παραλίες πας με τα πόδια. Και να θες να πας αλλιώς δεν γίνεται. Στο νησί υπάρχουν μόνο δύο αυτοκίνητα και ένα μηχανάκι. Για να νοικιάσεις ούτε λόγος.

Τα νερά είναι πεντακάθαρα και οι παραλίες άθικτες, χωρίς ξαπλώστρες, σκουπίδια και τα συναφή.

Μπορείς επίσης να πας ημερήσια εκδρομή στο Ασπρονήσι ή στο Μαράθι που είναι 15 λεπτά βαρκάδα και έχει επίσης πολύ όμορφη παραλία.

Αν πάλι προτιμάς να ιδροκοπήσεις ανεβαίνοντας κατσάβραχα, μπορείς να δεις τα ερείπια του κάστρου που έχτισαν οι Μιλήσιοι άποικοι τον 4ο αιώνα π.Χ. και που ξανάχτισαν οι Βυζαντινοί, το μισοδιαλυμένο κτίριο του φυλακίου που έχτισαν οι Ιταλοί κατακτητές, και το σπήλαιο (του κλέφτη Βότση) στην τοποθεσία Χάλαρο, το οποίο μπορεί να χωρέσει 100-140 άτομα. Εκεί κατέφυγαν το 1943 οι κάτοικοι όταν την περιοχή τη βομβάρδιζαν οι Γερμανοί. Και τα τρια αξίζουν να τα ανακαλύψεις.

Στη διαδρομή, που είναι από μόνη της εντυπωσιακή, θα συναντήσεις δέντρα φορμαρισμένα από τον αέρα, μια θέα που σου κόβει την ανάσα με όλα τα τριγύρω νησιά, Πάτμο, Σάμο, Αγαθονήσι και Λειψοί.

Στο νησί πολύ δημοφιλής είναι η μέρα του «Σήμερα δεν θα κάνω τίποτα», η μέρα του «Σήμερα θα διαβάσω όλο το βιβλίο των 350 σελίδων» και η μέρα του «Πάμε για βουτιές – ψάρεμα και φιλοσοφία».

Εδώ γρήγορα θα καταλάβεις ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι: Μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις να είσαι, αρκεί να είσαι ο εαυτός σου…

Πληροφορίες – φωτογραφίες: arki-island.com

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα
“κρυμμένος, Δωδεκανήσων, Παράδεισο,“krymmenos, dodekanison, paradeiso