Ένας σχεδιαστής και ένας γλύπτης δημιούργησαν στην Τήνο ένα ονειρικό πέτρινο εξοχικό

Όταν καθίσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης και ο αναγνωρισμένος γλύπτης Αργύρης Φόρτωμας, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι κοινοί θνητοί θα θαυμάσουμε ένα ακόμη εξαιρετικό έργο. Τα «Κελιά».

Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Εξώμβουργου της νήσου Τήνου, ακριβώς πάνω από την παραλία των Κιονίων, ανάμεσα σε ειρηνικά γλυπτά χρηστικής γης, παλαιά αλώνια και αυλές, σε ικανό υψόμετρο ώστε να προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τις Κυκλάδες.

Πρόκειται στην ουσία για έναν

οικισμό από είκοσι κατοικίες, με διαφορετικό σχεδιασμό, μέγεθος και εμβαδό περιβάλλοντος χώρου δομημένος κατά τρόπον ώστε να συνδυάζει άριστα την ιδιωτικότητα με την αίσθηση κοινωνικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του αρχιτεκτονικού concept και στην μορφολογία του έργου έπαιξε ο Γιάννης Τσεκλένης. Εν αντιθέσει προς το interior design που εκεί η συμμετοχή του ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

Η «Κατοικία 10» βρίσκεται στην περιοχή που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Σαμάκι». Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Μία αρχιτεκτονική που θέλει τα κτίσματα απόλυτα ενταγμένα στην φύση, ώστε να συνυπάρχουν με αυτήν.

Τα 190 τ.μ. της εξοχικής κατοικίας, αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Η κύρια είσοδος του σπιτιού, είναι στο μεσαίο επίπεδο. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται το σαλόνι με πέτρινο τζάκι, η κουζίνα με όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, η τραπεζαρία και ένα WC. Υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο καθιστικό και τραπεζαρία με πέργκολα με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά.

Η κατοικία διαθέτει τρία υπνοδωμάτια (δύο εκ των οποίων είναι σουίτες με ιδιωτικό μπάνιο) και ένα ξενώνα για δύο. Μία από τις σουίτες βρίσκεται στο επάνω επίπεδο και έχει δική της είσοδο, καθώς και ένα ευρύχωρο μπαλκόνι με συγκλονιστική θέα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας, βρίσκεται το άλλο master υπνοδωμάτιο με ένα ειδικά διαμορφωμένο σκιερό αίθριο, ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το τρίτο υπνοδωμάτιο.

Μια μικρή κουζίνα, ένα μπάνιο και ένα μικρό καθιστικό ολοκληρώνουν αυτό το επίπεδο.

Η μοναδικότητα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών της «Κατοικία 10» σε συνδυασμό με την σαγηνευτική ομορφιά του νησιού αιχμαλωτίζουν ιδανικές εικόνες.

Η θέα του απέραντου γαλάζιου και των αντικρινών νησιών, όπως η Μύκονος και το σύμπλεγμα νησίδων που είναι γνωστές ως Δήλες, η Πάρος και η Νάξος, η Σύρος και η Γυάρος, η Σίφνος και η Τζια στο βάθος, που είναι ορατά τις μέρες με καθαρό ορίζοντα, συντροφεύουν τις ονειροπολήσεις.

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα