Υπέρ των ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολείων ο Γ. Μπουτάρης- Πενταετές πλάνο για την σχολική στέγη

Λύση στα προβλήματα της σχολικής στέγης επιδιώκει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω πενταετούς πλάνου, ενώ με πρότασή του ζητά την εφαρμογή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε σχέδιο για ανάπτυξη σχολικής στέγης, ενώ τέθηκαν και τα προβλήματα στην σχολική στέγη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «επιδιώκουμε

να γίνει επιτέλους το πρώτο ΣΔΙΤ στην Θεσσαλονίκη. Έχει γίνει ένα στην Αθήνα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά. Το ΣΔΙΤ έχει ένα πλεονέκτημα ότι αυτός που αναλαμβάνει να το κάνει, αναλαμβάνει συγχρόνως και την συντήρηση του σχολείου για τα χρόνια που διαρκεί η σύμβαση. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα. Θα μπουν σε ένα δρόμο τα σχολικά κτίρια τα οποία είναι μεγάλη ταλαιπωρία και για τους γονείς και για το δήμο».

«Αν δεν αλλάξει θεσμικά το σύστημα διαχείρισης των σχολείων θα έχουμε μόνιμα προβλήματα. Δεν είναι δυνατό να λειτουργεί ένα σχολείο και ο γυμνασιάρχης ή ο λυκειάρχης να εκτελεί χρέη επιστάτη, οικονομικού διευθυντή κλπ. Αυτή είναι η θέση μας θα την παλέψουμε να την θεσμοθετήσουμε», πρόσθεσε.

Το στρατηγικό σχέδιο 5ετούς προγράμματος 2015-2019 για την σχολική στέγη παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς. Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με στόχο την εξάλειψη της στέγασης σχολικών µονάδων σε λυόµενα και µισθωµένα κτίρια και της συστέγασης διαφορετικών σχολικών βαθµίδων εκπαίδευσης στο ίδιο κτίριο. Για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται:

1. Aξιοποίηση των ιδιόκτητων δηµοτικών οικοπέδων, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που απαλλοτριώθηκαν µε δαπάνες της «Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε» (πρώην ΟΣΚ Α.Ε) ύψους 13.356.737,70 € και ανήκουν πλέον στην ιδιοκτησία του ∆ήµου Θεσσαλονίκης.

2. Απόκτηση σχολικών χώρων µέσω των Προγραµµατικών Συµβάσεων που έχει συνάψει ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης µε την «Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε» (πρώην ΟΣΚ Α.Ε) µε κριτήριο προτεραιότητας το οικονοµικό βάρος ύψους 18.576.450 € που πιθανότατα να κληθεί να πληρώσει ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης (για τις Προγραµµατικές Συµβάσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Κτ.Υπ και για εκείνες που παρήλθε άπρακτη η προθεσµία του 18µηνου χωρίς η Κτ.Υπ. να παρακαταθέσει ως όφειλε στους ιδιοκτήτες την αποζηµίωση που καθορίστηκε µε απόφαση Μονοµελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης), λαµβάνοντας ωστόσο υπόψη και την ιεράρχηση των παραπάνω σχολικών χώρων µε βάση τις πολεοδοµικές ανάγκες.

3. ∆ιεκδίκηση δωρεάν παραχώρησης σχολικών χώρων από ∆ηµόσιους Φορείς

4. Ωρίµανση ιδιόκτητων σχολικών χώρων.

Τα προβλήματα στην σχολική στέγη

Στα προβλήματα με την σχολική στέγη αναφέρθηκε ο κ. Παππάς σημειώνοντας πως οι 238 σχολικές μονάδες και τα 111 συγκροτήματα που λειτουργούν στον δήμο δεν εξυπηρετούν του δημότες.

«Μισθώνονται 10 καταστήματα για την στέγαση 17 σχολικών μονάδων. Καταβάλλουμε 620.000 ευρώ ετησίως για μισθώματα για χώρους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Υπάρχουν 8 σχολικά συγκροτήματα τα οποία είναι σε λυόμενες εγκαταστάσεις, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει έλλειμμα γης 48.000 τ.μ».

Όπως τόνισε ο ίδιος, σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις συνοικίες, οι οποίες βρίσκονται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο και στις ανατολικές συνοικίες.

Ακόμη, τόνισε ότι το μοναδικό σχολείο, το οποίο λειτουργεί ως ειδικό σχολείο είναι σε λυόμενες εγκαταστάσεις.

Το πρόβλημα με ψεύτικες διευθύνσεις που δηλώνονται από τους γονείς προκειμένου να επιλέξουν σχολείο της αρεσκείας τους τόνισε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος. «Πρέπει να μπει ένα άμεσο τέλος στην κοροϊδία με τις ψεύτικες διευθύνσεις. Είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των σχολείων. Υπάρχουν σχολεία, τα οποία είναι άδεια και υπάρχουν και σχολεία τα οποία είναι γεμάτα με ποσοστά μαθητών που δεν ανήκουν εκεί που ξεπερνούν το 30-35%», σημείωσε ο κ. Δημαρέλος.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς αναφορικά με έργα για την σχολική στέγη σημείωσε:

"Ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο νηπιαγωγείων στις οδούς Αετοράχης και Πεστών.

Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το νηπιαγωγείο της οδού Καπετάν Άγρα από τις υπηρεσίες του δήμου.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία και ξεκινάει η δημοπράτηση για το 106 δημοτικό σχολείο στην οδό Ζάχου.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ωρίμανσης ενός χώρου νηπιαγωγείου την Τριανδρία. Γίνεται η ανάθεση αναγκαίων μελετών για τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια, που στεγάζονται στις οδούς Ικτίνου, Συγγρού με στατική αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση".

Ακόμη, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017 προβλέπονται έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 5.207.000,00€.

Στο πρώην ιταλικό ινστιτούτο το Καλλιτεχνικό Σχολείο

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Καλλιτεχνικό Σχολείο προκειμένου να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του. «Είμαστε σε συνεννόηση με το καλλιτεχνικό σχολείο για να νοικιάσουμε το πρώην ιταλικό ινστιτούτο στην Βασιλίσσης Όλγας για να πάει εκεί το καλλιτεχνικό σχολείο».

Ακόμη σημείωσε πως κινούνται διαδικασίες για την δημιουργία δεύτερου σχολείου περιβαλλλοντικής εκπαίδευσης. «Είμαστε στην διαδικασία το κτίριο στον ζωολογικό κήπο με βαλσαμωμένα να μετατραπεί στο 2ο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχουμε προχωρήσει σε αυτό το θέμα. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουμε, ώστε να λειτουργήσει του χρόνου.Έχουμε ξεκινήσει μία συζήτηση με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή να μετατραπεί ο Ζωολογικός Κήπος σε ένα κήπο, ο οποίος θα είναι φάρμα οικόσιτων φυλών. Με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή έχουμε κάνει την πρώτη κουβέντα και συμφωνήσαμε ότι μπορεί να προχωρήσει. Για τις εξελίξεις θα σας ενημερώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μπουτάρης για 12ο δημοτικό σχολείο: «δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν τα παιδιά μάθημα σε μία παράγκα»

Αναφερόμενος στο 12ο δημοτικό σχολείο της οδού Μαρία Καλλάς, στο οποίο υπάρχει χρόνιο πρόβλημα καθώς το σχολείο λειτουργεί σε λυόμενα ο κ. Παππάς τόνισε «είχαμε προτείνει να πάει το 12 δημοτικό σχολείο σε κτίριο της οδού Δελφών. Οι γονείς αρνήθηκαν να πάνε σε σχολείο το οποίο περιποιεί τιμή για τα σχολικά πράγματα για λόγους, οι οποίοι είναι ακατανόητοι.

«Δεν μπορεί να λέγεται με ένα τρόπο δογματικό ότι θα πάει το σχολείο της οδού Μαρία Κάλλας στο κτίριο της οδού Βασιλέως Γεωργίου διότι δεν υπάρχει μία συντεταγμένη κατάσταση πραγμάτων η οποία να έχει επιβεβαιωθεί», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Δημαρέλος σημείωσε πως «υπάρχει μία διαδικασία εν εξελίξει με την αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων. Έχουμε μία παράταση μέχρι τα μέσα Αυγούστου για την αναστολή ή μη του συγκεκριμένου κτιρίου στον χώρο, τον οποίο βρίσκεται και η οποία μας δίνει την δυνατότηνα να δούμε τι είναι αυτό το οποίο ισχύει και μπορεί να γίνει στο επίπεδο του τεχνικού κομματιού και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε με εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που παραμείνει εκεί το σχολείο. Δεν είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τι μπορεί να γίνει επ’ αυτού. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε τι θα γίνει εν τέλει. Η προτεραιότητα είναι ιδανικά να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να επιστρέψει στην φυσική του θέση. Τρέχει μία παράλληλη διαδικασία, η οποία είναι εν εξελίξει».

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε, τέλος, από την πλευρά του ότι «δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν τα παιδιά μάθημα σε μία παράγκα».

Keywords
Τυχαία Θέματα