Βρετανία: Ήρθησαν και τα τελευταία εμπόδια για το Brexit στο κοινοβούλιο

Η συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για το Brexit ξεπέρασε και τα τελευταία εμπόδια στο κοινοβούλιο, οδηγώντας την κρίση που έχει παραλύσει τη βρετανική πολιτική από όταν η χώρα ψήφισε να φύγει από την ΕΕ κοντά στο τέλος της.

Η ψήφιση του νόμου, όπως αναφέρει το capital.gr, δικαιώνει τη ριψοκίνδυνη κίνηση του Johnson να προκηρύξει εκλογές

τον περασμένο μήνα στις οποίες ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το σχέδιό του για την έξοδο από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Η πλειοψηφία του, των 80 εδρών, στην Βουλή των Κοινοτήτων τού έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις ενστάσεις των φιλο-Ευρωπαίων πολιτικών στο άνω σώμα της Βουλής, τη Βουλή των Λόρδων, και να λύσει το αδιέξοδο που στοίχισε στην Theresa May το αξίωμά της πέρυσι.

Επισήμως, σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ήραν την αντίστασή τους και αποδέχτηκαν την νομοθεσία, όπως αυτή εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων. Πλέον το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο του προς τη Βασίλισσα η οποία θα το υπογράψει για να γίνει νόμος και θα βάλει τη Βρετανία σε τροχιά αποχώρησης από την ΕΕ σε 9 ημέρες.

Η συμφωνία με την ΕΕ θα πρέπει να επικυρωθεί κι επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, προτού το Ην. Βασίλειο εγκαταλείψει το μπλοκ στο τέλος του μήνα. Στη συνέχεια η Βρετανία θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τα τέλη του έτους. Στο διάστημα αυτό θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους νόμους της ΕΕ μέχρις ότου διαπραγματεύτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα