Βeforelight: H δημιουργική ομάδα που θα φωτίσει τη Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη

Σε λιγότερο από μία βδομάδα το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βάλει κι επίσημα τα γιορτινά του. Το έναυσμα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου πρόκειται να δοθεί από την πλατεία Αριστοτέλους, με μια μεγάλη συναυλία των Onirama, στις 30 Νοεμβρίου.

Πέρα από τους εργαζόμενους στον δήμο, οι οποίοι καλούνται να υπερβάλλουν εαυτούς ώστε να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως, ένα σημαντικό κομμάτι της φωταγώγησης του κέντρου της πόλης έχει

αναλάβει μια γνώριμη στην πόλη ομάδα, η Βeforelight, γνωστή και για άλλα project της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της ομάδας θα επιμεληθούν του στολισμού των οδών Μητροπόλεως και Φιλικής Εταιρείας και όπως αναφέρουν, αυτό που θα δουν φέτος οι Θεσσαλονικείς θα είναι αρκετά πρωτότυπο και μίνιμαλ!

Ποιοι είναι οι Beforelight;

Η Beforelight είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον εικαστικό φωτισμό και το όνομα τους έχει συνδεθεί κυρίως με επεμβάσεις δημιουργικού φωτισμού στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Η ομάδα έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια ζωής και έχει αναλάβει διάφορα project. Aποτελείται από αρχιτέκτονες, σκηνογράφους, θεατρολόγους και σκηνοθέτες οι οποίοι πειραματίζονται με τα μέσα τεχνητού φωτισμού, ενθαρρύνοντας με τις εικαστικές τους παρεμβάσεις τη διάδραση του κοινού με το φώς.

«Ξεκινήσαμε πριν από 10 χρόνια, το 2007, οπότε και γνωριστήκαμε σε ένα μάθημα θεατρικού φωτισμού της Ελευθερίας Ντεκώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τότε ήμασταν φοιτητές θεατρολογίας, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής που θέλαμε να πειραματιστούμε με το φως», εξηγεί μιλώντας στο thestival.gr, η Κέλλυ Εφραιμίδου.

Tο όνομα τους είναι ένα λογοπαίγνιο με βάση το φως. Μπορεί να μεταφραστεί ως before- light, δηλαδή ξεκινάνε να δημιουργούν πριν το φως ή be-for-light δηλαδή ότι είναι για το φως.

Από τη στιγμή της δημιουργίας της ομάδας, τα μέλη της δεν έχουν σταματήσει να πειραματίζονται με το φως. Ο κάθε ένας, αν και διαφορετικός, προσθέτει το δικό του κομμάτι κι έτσι αλληλοσυμπληρώνονται.

Η ομάδα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και συχνά πυκνά επιστρέφει σε αυτή, αναλαμβάνοντας project. Ωστόσο τα μέλη της δεν περίμεναν όταν ξεκινούσαν 10 χρόνια πριν, ότι θα αναλάμβαναν και ένα κομμάτι του στολισμού της πόλης για τα Χριστούγεννα.

«Είμαστε πολύ χαρούμε που θα αναλάβουμε αυτό το κομμάτι του στολισμού. Σίγουρα δεν το φανταζόμασταν ότι θα το αναλαμβάναμε ποτέ. Κάναμε συζητήσεις αλλά ποτέ δεν ευδοκίμησαν. Να που επιτέλους ήρθε η στιγμή», τονίζει στο thestival.gr η Κέλλυ.

Το πεφταστέρι και οι αιωρούμενες μπάλες

Στην οδό Μητροπόλεως, η οποία θα ενταχθεί για πρώτη φορά στον χριστουγεννιάτικο χάρτη της πόλης, θα στηθεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό με αιωρούμενες μπάλες, ενώ αυτό που αναμένεται να κλέψει την παράσταση είναι το πεφταστέρι που θα «σφηνωθεί» ανάμεσα σε πολυκατοικίες στην οδό Φιλικής Εταιρείας, με φόντο το Λευκό Πύργο. Πρόκειται για σιδεροκατασκευή η οποία θα είναι 9,5 μέτρα, όσο δηλαδή και το πλάτος του δρόμου. Όσο για την οδό Μητροπόλεως, εκεί θα τοποθετηθούν εντυπωσιακές μπάλες, από υλικό neon led flex. Θα έχουν τρία μεγέθη, με τη μεγαλύτερη να φτάνει το ένα 1,40 μ. σε διάμετρο.

Στόχος είναι, με τη δύναμη του φωτισμού, η εορταστική ατμόσφαιρα να κατακλύσει όλη την πόλη και να αποτελέσει ενιαίο σύνολο, με την πλατεία Αριστοτέλους, την Αγίας Σοφίας και την παραλιακή λεωφόρο.

«Σίγουρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα δουν το στολισμό της πόλης με μια άλλη ματιά. Ελπίζουμε αυτές οι νέες ιδέες για τον στολισμό να ζεστάνουν τους κατοίκους. Ειδικά για το αστέρι στη Φιλικής Εταιρείας πιστεύουμε θα γίνει το χριστουγεννιάτικο σημείο φωτογραφίας και συναντήσεις», σημειώνει η Κέλλυ.

Όσο για τον έχουν άγχος για το αποτέλεσμα, η Κέλλυ τονίζει πως έχουν το άγχος που έχει κάθε καλλιτέχνης. Σχετικά δε με τη συζήτηση που ανοίγει κάθε χρόνο για το στολισμό της πόλης, η ομάδα πιστεύει ότι "θα πρέπει να ξεκινάει να οργανώνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα με συγκεκριμένα δεδομένα".

Τα μέλη της ομάδας είναι: η Ελίζα Αλεξανδροπούλου, η Δήμητρα Αλουτζανίδου, η Χριστίνα Αμπατζίδου, η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, η Κέλλυ Εφραιμίδου, ο Δημήτρης Θεοχαρούδης, η Μαρία Λαζαρίδου, ο Βασίλης Ντόβρος, η Ειρήνη Στείρου

Μπορείτε να δείτε τη σελίδα τους στο facebook (ΕΔΩ).

Keywords
Τυχαία Θέματα