Β. Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: Δημόσια υγεία για όλους με σύμπραξη κράτους - ιδιωτών

Με κύριους άξονες την πρόληψη απέναντι στις ασθένειες, την καλύτερη δημόσια υγεία για όλους και τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας από τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο τομεάρχης υγείας και βουλευτής επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου, «βάζουμε πρώτη στην ιεράρχηση των επιδιώξεών μας

την πρόληψη».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πρόληψη αποτελεί κρίσιμο στόχο για τη Νέα Δημοκρατία και επιδίωξή της αποτελεί να καλύπτονται δωρεάν από το δημόσιο όλες οι προκαταρτικές και προσυμπτωματικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες καθώς επίσης και να υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός για τον πολίτη.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Βασίλης Οικονόμου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία, για την οποία είπε πως η ΝΔ θα επιδιώξει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως εξήγησε, υπάρχουν στη χώρα μας 10.000 υπερσύγχρονα ιατρεία ιδιωτικά, τα οποία το κράτος θα τα αξιοποιήσει σε συνδυασμό με τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί το πανελλαδικό δίκτυο των οικογενειακών γιατρών και της περίθαλψης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και το δευτεροβάθμιο επίπεδο υγείας, ο τομεάρχης υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως οι πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και έχουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, να λαμβάνουν και ανάλογες υπηρεσίες.

«Δεν πληρώνει ο Έλληνας ασφαλιστικές εισφορές για να κλείνει ράντσο. Δεν πληρώνει βαρύτατες εισφορές για να περιμένει μήνες στις λίστες αναμονής για να κάνει ένα χειρουργείο ή να δει έναν γιατρό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και πάλι στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας πως το μείζον ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών που ασθενούν και όχι ποιος θα τους εξυπηρετήσει.

«Εμείς λοιπόν λέμε δημόσια υγεία, γιατί η δημόσια υγεία είναι δημόσιο αγαθό, την πληρώνουμε όλοι και απαιτούμε όλοι να την απολαμβάνουμε. Ποιος θα είναι ο πάροχος; Αυτός που θα δώσει την καλύτερη και γρηγορότερη παροχή υγείας στην φθηνότερη τιμή, είτε το κράτος είτε ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Όπως είπε, η ΝΔ στοχεύει σε χαμηλότερες τιμές για το ελληνικό δημόσιο με ταυτόχρονα καλύτερες παροχές υγείας για τους πολίτες είτε μέσα από δημόσια νοσοκομεία είτε από ιδιωτικές κλινικές, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ ο οποίος διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πρόσθεσε επίσης πως η ΝΔ θα επιδιώξεις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της Υγείας, ο οποίος θα στηριχθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις Υγειονομικές Περιφέρειες με εποπτικό ρόλο του υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει στην πρόληψη για έξι μεγάλες ασθένειες, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά, την άνοια, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τα ψυχικά νοσήματα, σημειώνοντας πως έτσι και οι πολίτες θα έχουν καλύτερη υγεία αλλά και θα εξοικονομηθούν χρήματα από τις δαπάνες.

Παράλληλα, ο Βασίλης Οικονόμου εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία λέγοντας πως το σύστημα χωλαίνει, η πρωτοβάθμια υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. «Σήμερα μην σου τύχει να αρρωστήσεις ή να πάθεις κάτι και να χρειαστείς τις νοσηλευτικές ή θεραπευτικές υπηρεσίες που υποχρεούται να σου προσφέρει το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το φιάσκο της κυβέρνησης στους ΤΟΜΥ είναι πρωτοφανές.

Τόνισε δε, πως το 2018 οι ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών για την υγεία κατέγραψαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ και πως η κυβέρνηση έγινε ο καλύτερος σπόνσορας του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσωνας Φωτήλας, διαμήνυσε πως «η δημόσια υγεία βρίσκεται στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας» και υπογράμμισε πως το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο είναι αποτέλεσμα μετά από πολλές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας και συζητήσεις με εκείνους που έχουν τα προβλήματα αλλά και τους φορείς της υγείας, είναι «ασθενοκεντρικό», «μεταρρυθμιστικό» και «κοστολογημένο».

Ο κ. Φωτήλας επιτέθηκε και εκείνος με τη σειρά του στην κυβέρνηση με αφορμή ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τη Novartis, επισημαίνοντας πως χθες αποκαλύφθηκε και οριστικά έκλεισε πως κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν χρηματίστηκε, όπως επίσης αποκαλύφθηκε και οριστικά έκλεισε πως επί των ημερών της ΝΔ δεν αυξήθηκε κανένα φάρμακο της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και πως η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε κατά πολύ.

«Μέχρι εδώ ήταν το παραμύθι του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως», τόνισε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τροπολογία που ψήφισε, μέσω της οποίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ, χαρίστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στη Novartis αλλά και σε άλλες πολυεθνικές του φαρμάκου.

Μάλιστα, κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο Ιάσωνας Φωτήλας ευχήθηκε ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα. «Αφού δεν το παίρνει ο Παναθηναϊκός, ας το πάρει ο ΠΑΟΚ», είπε.

Το «παρών» στην παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της ΝΔ έδωσε και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε την αναγκαιότητα που υπάρχει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη καθώς επίσης και πως δεν έγιναν τα όσα έπρεπε για το Σύστημα Υγείας, γι’ αυτό και κατέρρευσε.

«Η πρόταση μας απαντά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα, είναι ρηξικέλευθη αλλά έχει και πολλές και σημαντικές τομές», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα