Β. Κικίλιας: Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Για "σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο", έκανε λόγο κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κάλεσε μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Κικίλιας στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για "επανάσταση" στην πρόληψη λέγοντας χαρακτηριστικά

"Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά

με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ".

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η στρατηγική του υπουργείου Υγείας βασίζεται στους εξής πυλώνες:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ακόμα δεσμεύτηκε για περιορισμό των ουρών σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Υγείας: "Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού: Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο", είπε ο χαρακτηριστικά.

Επίσης έκανε λόγο και για φροντίδα στους πιο ευάλωτους με εξασφάλιση ραντεβού με ιατρούς εντός 24ωρου, για διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες και για μια σειρά μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στόχος της κυβέρνησης είναι ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν άμεσα οι συνέργειες και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. "Εφαρμόζουμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό".

Keywords
Τυχαία Θέματα