Τζανακόπουλος για συμφωνία των Πρεσπών: Δεν δώσαμε κάτι, αντιθέτως πήραμε

«Το 2016 και 2017 έκλεισαν με μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση κομμάτι της οποίας επεστράφη στην κοινωνία με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος… Αυτή η δημοσιονομική πορεία έχουμε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και το 2018, όπου θα επαναλάβουμε αυτή την κίνηση διανομής κοινωνικού μερίσματος». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε αποψινή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα», του Έβρου.

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του

άσκηση μη σοβαρής κριτικής στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και τον κατηγόρησε για ακραίες τοποθετήσεις που νομιμοποιούν φασιστικούς λόγους, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα εκπυρσοκροτήσει.

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «όλων η σκέψη και καρδιά βρίσκεται με τους ανθρώπους αυτούς που κρατούνται εδώ και αρκετούς μήνες στις τουρκικές φυλακές, χωρίς μάλιστα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει κινητοποιήσει όλο το διπλωματικό, όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην προσπάθεια να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας και να γυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα» και πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παίρνοντας πρωτοβουλίες. «Λίγες μέρες πριν στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε και ένας νόμος που δίνει ακόμη κάποια διαπραγματευτικά όπλα στην προσπάθειά μας για την απελευθέρωση τους. Από τη δική μας πλευρά εξαντλούμε ότι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας….», είπε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “η Τουρκία έχει επιλέξει ένα δρόμο απομονωτισμού και έχει μια συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια, δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δεν σέβεται τις αρχές δικαίου. Βρίσκεται σε μία διαρκή αντιπαράθεση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά με το σύνολο της Ευρώπης αλλά και της ΗΠΑ».

Συμφωνία Πρεσπών

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τα πραγματικά στοιχεία της συμφωνίας καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Δεν δώσαμε κάτι σ' αυτή τη συμφωνία, αντιθέτως πήραμε”, είπε, για να τονίσει πως έχει γίνει ξεκάθαρο ρητά και έχει πλέον και νομική περιωπή το γεγονός ότι η Μακεδονία και η αρχαία ελληνική μακεδονική παράδοση διαχωρίζεται πλήρως από την αντίστοιχη παράδοση των γειτόνων μας. “Η Συμφωνία αναγνωρίζει και οι γείτονές μας διά της Συμφωνίας, ότι δεν υπάρχουν μειονότητες ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά, αλλού. Αντιθέτως μιλάνε για την ομογένειά τους για πολίτες του κράτους τους που διαβιούν σε ξένα κράτη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί δεν μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός…. Ξεκαθαρίζονται οι ιστορικές πορείες, οι ιστορικές κληρονομιές και κλίνει η τελευταία ίσως πληγή στα Βαλκάνια, πράγμα που δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης, συνεργασίας μεταξύ των λαών», τόνισε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους γείτονες. «Η γειτονική χώρα σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση, κατά τη γνώμη μου ν' απειλήσει την Ελλάδα και αυτό γίνεται σαφές και μέσα από τη Συμφωνία, που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι γείτονες ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλυτρωτισμού…», επισήμανε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κλεισθένης-Απλή αναλογική

Σχετικά με την απλή αναλογική ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι ένα πολύ δικαιότερο σύστημα που επιτρέπει τις συγκλίσεις, δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου της αυτοδιοικητικής εξουσίας, διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες προς αποφυγή του κινδύνου ακυβερνησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα