Τσουνάμι εταιρικών deals: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια σε λιγότερο από 3 μήνες

Ένα τσουνάμι εταιρικών συμφωνιών σαρώνει φέτος την παγκόσμια αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις θέλουν από τη μία να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για εξαγορές και από την άλλη να προετοιμαστούν με συμμαχίες για τις νέες προκλήσεις, που φέρνει το εντεινόμενο γεωπολιτικό ρίσκο και η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύουν οι Financial Times, οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 1 τρισ. δολαρίων

φέτος. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό, που έχει επιτευχθεί ποτέ σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Όπως προκύπτει από την έκθεση της Dealogic είναι αυξημένο κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, όταν οι εξαγορές στο σύνολο του έτους είχαν εκτιναχθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 4,6 τρισ. δολαρίων.

Μεταξύ των συμφωνιών, που ξεχωρίζουν φέτος, είναι η απόκτηση της Express Scripts από την Cigna έναντι 67 δισ. δολαρίων, στον κλάδο φαρμάκου και υγείας, η εξαγορά της Innogy από την E.ON έναντι 43 δισ. δολαρίων στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προσφορά ύψους 22,1 δισ. λιρών της Comcast για τη Sky στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Η δραστηριότητα είναι υπερδιπλασισμένη σε Βρετανία και Ιαπωνία, ενώ στη Γερμανία έχει τετραπλασιαστεί σύμφωνα με τη Dealogic. Την «όρεξη» για deals δεν φαίνεται να κάμπτουν ούτε τα εμπόδια των ρυθμιστικών αρχών. Υπενθυμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε τέλος στα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm έναντι 142 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία όλων των εποχών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα