Τσίπρας σε υπουργούς: Δεν μας χρωστάει ο λαός - Εμείς του χρωστάμε

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τον ανασχηματισμό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη μεταμνημονιακή εποχή.

"Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με

νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση.
Θέλω λοιπόν να καλωσορίσω τις νέες και τους νέους υπουργούς και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα σας καθήκοντα.
Καθήκοντα που δε θα είναι εύκολα.

Διότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πάνω από όλα με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο.
Για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου .

Όλο το προηγούμενο διάστημα με σκληρή δουλειά και με δύσκολες αποφάσεις, καταφέραμε εντέλει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.
Και τώρα καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα .

Ελπιδοφόρα γιατί με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης.
Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη.
Χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας", ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

"Στο πολιτικό μας σχέδιο είναι η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος και φρονώ ότι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. πρώτα με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία στο 19,5% σήμερα και να αντιστρέψουμε την πορεία αποιρρύθμισης της αγοράς εργασίας. εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να στηριχθεί η μισθωτή εργασία στη χώρα μας, που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα μας. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας και συνέχισε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία τώρα πρέπει να συνεχισθεί. εχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει και να φτιάξουμε δομές για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η απομείωση των κόκκινων δανείων, η εμπέδωση της διαφάνειας. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων, είναι δικές μας, που αν είχαν γίνει πριν από τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε. Είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε, γιατί τις πιστεύουμε και δεν έχουμε δεσμεύσεις διαπλοκής. Σε τελική ανάλυση, εκεί θα κριθεί και η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει μαζικά επενδύσεις το επόμενο διάστημα, να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Η ανάκτηση της εργασίας που είναι βασικός μας στόχος αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις μικρές επιχειρήσεις. πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα της αγοράς και να βρούμε τρόπους με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων" είπε εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους ενώ έκανε απολογισμό των όσων έχουν γίνει σε θέματα περίθαλψης και παιδείας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, είπε αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η σκληρή δουλειά είναι η προϋπόθεση τους. Και θέλω σήμερα εδώ με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Υπουργική θέση, η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα. Ούτε προνόμιο. Είναι ευθύνη.

Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε. Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη.

Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις.

Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης.

Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας. Και εξεταστής και κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Χάρη στους οποίους βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση. Στη κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και που πολεμά να ακυρώσει και τις αιτίες που την οδήγησαν σε αυτά.

Με σχέδιο λοιπόν για τη μεταμνημονιακή προοπτική και την αναγέννηση της πατρίδας μας, Με συναίσθηση της ευθύνης να στηρίξουμε, τώρα που μπορούμε, όσους σήκωσαν δυσανάλογα βάρη. Και με το ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας.

Σας καλώ να εργαστούμε σκληρά, ώστε να ανοίξουμε μια νέα αισιόδοξη προοπτική για τη πατρίδα μας και το λαό μας." σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα