Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ενισχύεται το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατία (VIDEO)

Με την Συνταγματική Αναθεώρηση ενισχύεται το κοινωνικό κράτος και η Δημοκρατία αναφέρει σε ανάρτησή στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους» αναφέρει ο πρωθυπουργός

Την

ανάρτηση συνοδεύει σχετικό βίντεο, στο οποίο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, αναφέρει ότι η Επιτροπή ήταν μία καινοτόμος, συμμετοχική πολιτική διαδικασία, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι πολίτες για το τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπουρδαλάκης, έπρεπε να οργανωθεί και μία ηλεκτρονική διαβούλευση «ούτως ώστε οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντήσουν στα επίδικα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης, ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Σύνταγμα της Ελλάδας θα περιέχει τέτοιου είδους πρόταση με αναφορά στο κοινωνικό κράτος: Εθνικό Σύστημα Υγείας, Εθνικό Σύστημα Περίθαλψης, εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, κατώτατος μισθός. Προσθέτει δε, ότι «η αντιπροσώπευση και ο κοινοβουλευτισμός εμπλουτίζονται με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας».

Όσον αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, σημειώνει ότι έτσι το κράτος θα πάψει να «θρησκεύεται» και η Εκκλησία, αυτόνομα, θα ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα και θα απευθύνεται στο ποίμνιό της με όρους πνευματικούς.

Επίσης, η κ. Καμτσίδου σημειώνει ότι με την συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στο λαό να παίρνει αποφάσεις για τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα