Τραμπ: Πρόβλημα εδώ και καιρό η Τουρκία - Δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλιμακώσουν την διμερή αντιπαράθεση για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον με επιβολή νέων ποινών.

«Δεν θα το δεχτούμε με κάτω τα χέρια […] Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Τραμπ, λίγες ώρες αφότου το Εφετείο της Σμύρνης απέρριψε την νεότερη αίτηση για απελευθέρωση του πάστορα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως η Άγκυρα «δεν έχει δει ακόμα» τα μέτρα που μπορεί να επιβάλει η Ουάσιγκτον, σημειώνοντας

πως η Τουρκία «είναι πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό» και «δεν έχει συμπεριφερθεί σαν φίλος» της Αμερικής. «Έχουν φερθεί πολύ άσχημα» και θα έπρεπε να έχουν απελευθερώσει προ πολλού τον κ. Μπράνσον, προσέθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας αιχμές έναντι της τουρκικής Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «ψεύτικες» τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Μπράνσον για κατασκοπεία, και διερωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει δίκη αυτό που γίνεται.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, όμως χθες Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μανούτσιν, κατέστησε σαφές ότι περαιτέρω ποινές έχουν ήδη καταρτιστεί και θα ενεργοποιηθούν εάν η Άγκυρα δεν απελευθερώσει «γρήγορα» τον πάστορα.

Νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα σε τυχόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, έχει προκαλέσει νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει σήμερα πάνω από το όριο των έξι προς ένα στην ισοτιμία με το δολάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα