Τουρκία: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας και αρχηγός του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού κόμματος AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η προγραμματισμένη διεξαγωγή των εκλογών ήταν το Νοέμβριο του 2019.

Η απόφαση αυτή του Ερντογάν έρχεται μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του εθνικιστικού δεξιού - ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε ανοίξει χθες το ζήτημα της

πρόωρης διεξαγωγής των εκλογών, προτείνοντας να διεξαχθούν τον Αύγουστο του 2018.

Σήμερα, μετά τη συνάντηση των δύο αντρών, ο Μπαχτσελί αποχώρησε χωρίς δηλώσεις και πριν από λίγη ώρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντί για τον Νοέμβριο του 2019, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, θα είναι πλέον αρχηγός τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα