Τουριστικό περίπατο παράλληλα με τα βυζαντινά τείχη σχεδιάζει ο Δ. Θεσσαλονίκης

Τουριστικό περίπατο παράλληλα με τα βυζαντινά τείχη ανάμεσα στις οδούς Ελένης Ζωγράφου και Ολυμπιάδος σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της οδού Κάστρων.

Την εισήγηση φέρνει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππάς.

Σύμφωνα με την εισήγηση ο προϋπολογισμός του έργου

ανέρχεται σε 700.891,40 ευρώ και το κόστος υλοποίησης των παρεμβάσεων θα καλυφθεί μέσω δωρεάς από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Ο χώρος που θα αναπλαστεί βρίσκεται μεταξύ του τμήματος των ρωμαϊκών - βυζαντινών ανατολικών τειχών και των διατηρητέων μνημείων “Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη” και “Κοιμητήρια Προτεσταντών και Αρμενίων”.

Όπως προβλέπεται, θα δημιουργηθεί ένας πεζόδρομος κατά μήκος των τειχών, μεταξύ του ανατολικού ρωμαϊκού-βυζαντινού τείχους και του προτειχίσματος, ο οποίος θα ενώνει τις οδούς Ελένης Ζωγράφου και Ολυμπιάδος. Στη διαδρομή αυτή δημιουργούνται τρία καθιστικά σε σημειακές διαπλατύνσεις του πεζόδρομου και ένα τέταρτο καθιστικό στην επέκτασή του με θέα προς την πόλη.

Ακόμα η πρότασης από τους μελετητές περιλαμβάνει κατασκευή ξύλινης γέφυρας με μεταλλική στήριξη πάνω από το προτείχισμα και η διαμόρφωση εισόδου, που θα οδηγεί προς το διατηρητέο ανακατασκευασμένο κτίριο της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ.

Τέλος σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στην περιοχή θα διαμορφωθεί κι ένας μεσογειακός κήπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα