Το ΑΠΘ στην πόλη: Πειράματα χημείας και δράσεις για μικρούς και μεγάλους στην πλ. Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Με περισσότερες από 25 δράσεις από 14 τμήματα, 7 σχολές και 300 υποστηρικτές, το ΑΠΘ βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το «ΑΠΘ στην πόλη» παρουσιάζει από τις 10 το πρωί, μέσα από τα σταντ που στήθηκαν στην κεντρική πλατεία τα επιτεύγματα του, την καινοτομία, τα επιστημονικά προγράμματα του Πανεπιστημίου καθώς και το εκπαιδευτικό του έργο. Εθελοντές φοιτητές και καθηγητές ξεναγούν τους και ενημερώνουν τους περαστικούς για τις δράσεις του ΑΠΘ.

Το

ενδιαφέρον των περισσότερων κέντρισε το τελευταίο αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων του πρώτου υπολογιστή κατασκευασμένου από τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία παρουσιάζει την ιστορια του μηχανισμού καθώς και τα 3 project της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, ένα μην επανδρωμένο όχημα, ένα πύραυλο ύψους 3 μέτρων και ένα νανοδορυφορο με σκοπό τη συμμετοχή τα οποία παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε πειράματα χημείας με την βοήθεια φοιτητών του τμήματος, ενώ μικρά παιδιά παίρνουν μέρος σε δημιουργικά παιχνίδια και εργαστήρια.

«Το ΑΠΘ είναι δημιουργία» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας σε ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Θέλουμε να ανοίξουμε το πανεπιστήμιο σε όλο το κόσμο να γίνουνε ένα διεθνές πανεπιστήμιο με ξένους και Έλληνες φοιτητες και καθηγητές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσοι επισκεφθούν τις δράσεις του ΑΠΘ μπορούν ακόμη να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και να ενημερωθούν για την εφαρμογή iCry2Talk, που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού, επιτρέποντας στον γονιό να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού του.

Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το «iris», το 3ο αγωνιστικό μονοθέσιο της Aristotle, που κατάφερε να διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και να μάθουν τα βασικά στάδια παραγωγής ενός καλλυντικού η φαρμάκου.

Οι δράσεις του ΑΠΘ θα συνεχιστούν μέχρι τις 20:00.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα