Το ανθρακούχο νερό Souroti και η μακραίωνη ιστορία του

Αναβλύζει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το φυσικό ανθρακούχο νερό της Σουρωτής, το οποίο ξεδιψά και ανακουφίζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα έχει την δική του ιστορία.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο στους Γάλλους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το νερό της Σουρωτής κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Μύθοι που περνούν από στόμα σε στόμα αναφέρουν ότι Μέγας Αλέξανδρος επισκεπτόταν συχνά τη Σουρωτή για να πάρει μαζί του το

πολύτιμο νερό της περιοχής.

Τοπικοί θρύλοι αναφέρουν ότι τον 4ο αιώνα π.Χ. οι ευγενείς προτιμούσαν το δροσιστικό νερό της πηγής που υπήρχε στις βόρειες παρυφές του όρους Κάλαυρος, στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Το άφθονο νερό που ανάβλυζε από την γη, σχημάτιζε μια μικρή λίμνη που υπερχείλιζε και μέσα από μία γραφική ρεματιά και ένα μαγευτικό τοπίο κατέληγε στον μικρό ποταμό Ανθεμoύντα, το όνομα του οποίου σημαίνει λουλουδοστόλιστος.

Φτάνοντας στο 1916, Γάλλοι στρατιώτες που είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαλύπτουν την πηγή και το περίφημο νερό της Σουρωτής.

Σίγουρα δεν θα περνούσε από το μυαλό του Γάλλου αξιωματικού, που είχε δώσει τότε την εντολή να δημιουργηθεί το πρώτο συσκευαστήριο, ότι μετά από έναν αιώνα, στην ίδια θέση μια επιχείρηση θα προχωρούσε με γοργά βήματα και θα εξελισσόταν διαρκώς. Θα έκανε διάσημη την περιοχή, θα παρήγαγε πλούτο και θα πρόσφερε θέσεις εργασίας, αποτελώντας μια όαση για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Γάλλος αξιωματικός σίγουρα βλέποντας από εκεί πάνω θα κοιτά με καμάρι και θα είναι χαρούμενος που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που τον φιλοξένησε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου.

Όταν η «Σουρωτή» αναγνωρίστηκε ως Ιαματικός Φυσικός Πόρος

Ο φυσικός πόρος της ιστορικής πηγής «ΣΟΥΡΩΤΗ» ανακηρύχθηκε Ιαματικός την δεκαετία του 1930.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1991 ο φυσικός πόρος «ΣΟΥΡΩΤΗ» από την ιστορική πηγή, αναγνωρίστηκε ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό ασβεστούχο, μαγνησιούχο, οξυανθρακικό, υπόξινο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μαγνήσιο, όξινα ανθρακικά και διοξείδιο του άνθρακα στην πηγή υδροληψίας.

Συμπεριλήφθηκε ακόμα στον κατάλογο Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 1992 η υψηλή ποιότητα του προϊόντος βραβεύτηκε στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe, αποκτώντας τον “Χρυσό Αστέρα”, ένα βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου.

Πριν από έξι χρόνια, το 2014, στο πλαίσια της νομοθεσίας, αναγνωρίστηκε ως Ιαματικό νερό για ποσιθεραπεία, με ιατρική τεκμηρίωση των ιδιοτήτων και των ευεργετικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, από την Ομάδα Ιατρικής Μελέτης των Ιαματικών Νερών.

Σύμφωνα με την υγειονομική έκθεση ο φυσικός πόρος «ΣΟΥΡΩΤΗ» προσφέρεται για υδροθεραπεία με τη μέθοδο της ποσιθεραπείας σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και σε νεφρολιθιάσεις.

Η επιστημονική τεκμηρίωση για αυτό που όλοι ήξεραν

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΣΟΥΡΩΤΗ πήρε τον Μάιο που μας πέρασε, το βραβείο ανώτερης γεύσης «SUPERIOR TASTE AWARD» από το International Taste Institute, πιστοποιώντας έτσι την εξαιρετική του γεύση και ποιότητα.

Το International Taste Institute χαρακτηρίζεται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της γεύσης τροφίμων και ποτών και έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Καταξιωμένοι σεφ και σομελιέ από τη θέση της κριτικής επιτροπής, μέσα από μία αυστηρή διαδικασία γευσιγνωσίας αναγνωρίζουν τα προϊόντα που διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα και γεύση τους, επιβραβεύοντάς τα με το Superior Taste Award.

Το πολυβραβευμένο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Souroti αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση. Μια πρόκληση που αξίζει να χαρίσεις στον εαυτό σου. Αν δεν αρκεί η θαυμαστή του πορεία στο πέρασμα των αιώνων για να σε πείσει, τότε μια δοκιμή θα σε κάνει να το λατρέψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα