Το BBC μιλά για καταπιεσμένη "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα

Για καταπιεσμένη και μακεδονική μειονότητα που κατοικεί εδώ και χρόνια, κάνει λόγο σε άρθρο του, το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση (Δείτε ΕΔΩ).

"Με την επικύρωση συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας', η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη 'μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας'. Και όμως έχει αρνηθεί

την ύπαρξη της 'μακεδονικής μειονότητας' για δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρόνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;" σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Παράλληλα το βρετανικό δίκτου, μεταφέροντας τις δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου, του κ. Φωκά, που δηλώνει Μακεδόνας και Έλληνας,τονίζει: "Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και, κατά περιόδους υπέστησαν διώξεις, ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν".

"Αυτή η άρνηση (σ.σ.: των ανθρώπων να μιλήσουν για την ταυτότητά τους) ήταν ένας από τους λόγους για τη μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά μελών) μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών. Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη 'Σλαβομακεδόνων' στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού".

"Eίναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβόφωνων ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας",αναφέρεται σε άλλο σημείο του άρθρου του BBC.

"Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από το σκοτάδι μπορεί να μην έφτασε ακόμα", καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα