Τίθενται οι βάσεις για να γυριστούν στη Θεσσαλονίκη μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές

Να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε ένα κόμβο ανάπτυξης οπτικοακουστικής βιομηχανίας, επιθυμεί η κυβέρνηση όπως τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Ο κ. Κρέτσος είχε σύσκεψη με φορείς της πόλης σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη επίκεντρο προσέλκυσης μεγάλων κινηματογραφικών

παραγωγών του εξωτερικού.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, πρύτανης ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης η καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαντό και ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.

«Είναι μία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων και των stakeholders της πόλης και της ευρύτερης περιφερείας της Μακεδονίας, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον οπτικοακουστικό κλάδο, δηλαδή τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα video games, όλο αυτό που λέμε πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία. Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι να δώσουμε μία ώθηση ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να μετατραπεί σε ένα hub, σε ένα κόμβο ανάπτυξης οπτικοακουστικής βιομηχανίας», τόνισε αρχικά ο κ. Κρέτσος.

Για τον νέο νόμο 44/87 που ψηφίστηκε είπε «ότι καθιερώνονται κίνητρα για την οπτικοακουστική παραγωγή. Τα κίνητρα αυτά αφορούν μια επιδότηση της τάξης του 25%, σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες, μπορούν να προσεγγίσουν μέχρι και τα πέντε εκ. ανά πρότζεκτ. Αφορούν παραγωγές που είναι κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, video games, animations και ντοκιμαντέρ. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, έχει ψηφιστεί ένα σχετικό πλαίσιο για πρώτη φορά τον Αύγουστο και αρχές του 18 θα το εφαρμόσουμε, είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, συστήνοντας τις δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων και κάνοντας ότι καλύτερο προκειμένου να φιλοξενήσουν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές».

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχουν κινηματογραφικά στούντιο προκειμένου να στηρίξουν μεγάλες κινηματογραφικές προβολές στην Ελλάδα, ο ίδιος ανέφερε ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για την κατασκευή μεγάλων κινηματογράφων στούντιο και πλατό. Δεν έχουμε τέτοιες υποδομές, υπάρχουν όμως τέτοιοι χώροι και η Σίνδος είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση και υπάρχει και ένας αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δίνει και αυτός κίνητρα προκειμένου κάποιος να επενδύσει». Ερωτηθείς για το αν θα δημιουργηθεί κάποιος φορέας, τόνισε ότι αυτό είναι στο χέρι των τοπικών φορέων. «Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν και τοπικά γραφεία τα οποία εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε παραγωγού και μπορούν να δώσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζεται ένα επενδυτής», πρόσθεσε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε πως «έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουμε το ΕΣΡ να εκδώσει την προκήρυξη. Θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα την προκήρυξη, πέρασαν οι τροπολογίες και είμαστε σε αγαστή συνεργασία και νομίζω ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και λειτουργεί βλαπτικά για τον ίδιο τον κλάδο και την απασχόληση του».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει σκοπό να κάνει την περιοχή πιο γνωστή στο εξωτερικό.

« Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει κάθε προσπάθεια, κινείται προς την κατεύθυνση να κάνουμε τον τόπο μας ακόμη πιο γνωστό στο εξωτερικό και σε αυτό το πλαίσιο ως περιφέρεια θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα film office εδώ, αλλά για να προσελκύσουμε μεγάλες παραγωγές κυρίως και του Χόλιγουντ, που θα έρθουν στον τόπο μας για να γυρίσουν ταινίες και να δημιουργήσουν παραγωγές οι οποίες δεν θα έχουν μόνο την αξία των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον τόπο μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε πως πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι διευκολύνσεις που απαιτούνται για να γίνει το περιβάλλον πιο φιλικό για ταινίες.

"Όλα μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα μας παρουσιάζει ο κ. Κρέτσος το νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και τα περίπου 400 εκατομμύρια που θα διατεθούν για την ψηφιακή πολιτική και της φιλόδοξης προσπάθειας να γίνει κέντρο γυρισμάτων για ταινίες. Τα παραδείγματα όπως το Mamma Mia έχουν ένα αποτέλεσμα πολύ ουσιαστικό. Τελευταία είχε γυριστεί μια ταινία με τα επεισόδια στη Αθήνα, που δεν γυρίστηκαν στην Αθήνα αλλά στην Τενερίφη γιατί το περιβάλλον ήταν πιο φιλικό. Το περιβάλλον δεν είναι μόνο το επιχειρηματικό και οι υποδομές, εννοούμε και τον κόσμο. Εννοούμε και τον κόσμο όταν θέλουν να γυριστεί στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν όλες οι διευκολύνεις", τόνισε ο κ. Μπουτάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα