Τι ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι επιστημονικοί φορείς (VIDEO)

Μετά το τέλος της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας του παρουσίασαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Ο νέος Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η κατάργηση του ασύλου ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, που έχει ήδη ψηφιστεί

από την Κυβέρνηση. «Τώρα είναι στο χέρι σας η εφαρμογή του νόμου», σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας έθεσε στον πρωθυπουργό τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ταυτόχρονα, ο κ. Νίτσας πρότεινε και κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων και να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, αλλά παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Στην εισήγηση του Νίκος Νίτσας μίλησε και με αριθμούς προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στα δέκα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα δεκαοκτώ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα 3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια για τα 8.700 μέλη του ΙΣΘ. Είπε ακόμη ότι οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις λόγων παλαιότητας. Παράλληλα έκανε λόγο για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο-πρότυπο «Παπαγεωργίου», για τη μετανάστευση χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και για την άμεση μεταφορά της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι αυθαιρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να αποσυρθεί το μέτρο του clawback.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονικης, Στάθης Κουτσοχήνας αναφέρθηκε στα προβλήματα των δικηγόρων που προκύπτουν από φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Ζήτησε επισης μείωση του ΦΠΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δικηγόροι δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως μια κοινή υπηρεσια. Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε την παραχώρηση του κτιρίου του ΙΚΑ Πύλης Άξιου προκειμένου να μετακομίσουν εκεί δικαστικές υπηρεσίες αλλά και τη δημιουργία μιας πλατείας Δικαστηρίων.

Τέλος, πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην ανακύκλωση, επανάκτηση, κομποστοποίηση, ενεργειακή αξιοποίηση και παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ΜΕΑ των Σερρών που επρόκειτο να λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο, της ΜΕΑ ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και της τρίτης μονάδας στα δυτικά της πόλης.

«Δεν νοείται εν έτη 2019 να θάβουμε τα σκουπίδια στα σπλάχνα της μαμάς Γης. Σίγουρα η Κεντρική Μακεδονία είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε κι άλλο μπροστά», επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα