Τι λέει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για το περιστατικό με τη φρεγάτα "Έλλη"

Ανακοίνωση για το περιστατικό με τη φρεγάτα «Έλλη» εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσω της οποίας ζητά από τον Πάνο Καμμένο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες που θέλουν τον κυβερνήτη της φρεγάτας να έχει λάβει εντολή να μην επιχειρήσει εναντίον του πλοιαρίου με τουρκική σημαία,

που υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Το ΓΕΝ, στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος και εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ, αναφέρει ότι την 25η Μαΐου 2016, η φρεγάτα Έλλη «που συμμετείχε στην Άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια ν. Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα».

Στις 26 Μαΐου, η φρεγάτα εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περίπου 100 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. «Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω Άσκησης» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας».

Στη συνέχεια, όπως τονίζεται, η Έλλη διετάχθη να οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμάνι της Ιεράπετρας. «Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου» τονίζεται επίσης.

Το πρωί της 26ης Μαΐου, και αφότου βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, εκτελέστηκε νηοψία από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.

«Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον Κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI» τονίζει η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην ανωτέρω Άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Μετά την απάντηση του ΓΕΝ, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε με νέα ανακοίνωση: «Όπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για την διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο αν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα