Θεσσαλονίκη: Τραγικά λάθη της Αστυνομίας στα επεισόδια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου

Οργή και αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και στις τάξεις των αστυνομικών προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τα επεισόδια του Σαββάτου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί ταραξίες προκάλεσαν στην Πολυτεχνική Σχολή ζημιές αξίας άνω των 20.000 ευρώ και έφυγαν ανενόχλητοι. Η Αστυνομία δεν συνέλαβε ούτε ένα άτομο για το χάος που προκλήθηκε.

Πολύπειροι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι η ηγεσία της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη

δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των μπαχαλάκηδων. Η πρώτη επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ έγινε μία ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων. Οι εντολές του κέντρου επιχειρήσεων ήταν σαφείς και ζητούσαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν αθέατες για να μην προκαλούν. Ακόμη και μετά τον τραυματισμό αστυνομικών των ΜΑΤ, οι εντολές προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν να επιδείξουν παθητική στάση.

Το χρονικό των επεισοδίων

Στις 19:12 το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για την ύπαρξη μικρής ομάδας κουκουλοφόρων εντός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία προέβαινε σε καταστροφές σπάζοντας μάρμαρα και άλλα ογκώδη υλικά.

Στις 19:20 αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΘ ότι οι νεαροί κουκουλοφόροι προχωρούν σε καταστροφές εντός της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στις 19:31 περίπου πενήντα κουκουλοφόροι στήνουν οδοφράγματα στην οδό Εγνατία μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή και πυρπολούν ογκώδη αντικείμενα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ διατάσσονται να παραμείνουν αθέατες για να μην προκαλέσουν τους ταραξίες.

Για πρώτη φορά, στις 20:23, μία ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ λαμβάνουν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να απαντήσουν στις ρίψεις βομβών μολότοφ και να απωθήσουν τους ταραξίες προς το εσωτερικό του πανεπιστημιακού χώρου.

Στις 22:13 σαράντα κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στα επεισόδια εξέρχονται από το ΑΠΘ και περνούν την οδό Εθνικής Αμύνης για να κατευθυνθούν προς την πλατεία της Ροτόντας. Οι περίπου 100 δικυκλιστές της Άμεσης Δράσης δεν παίρνουν ποτέ εντολή να προσαγάγουν τα συγκεκριμένα άτομα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις της Αστυνομίας

Το γενικό πρόσταγμα για τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας είχε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, κ. Φώτης Δομζαρίδης. Πολύπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. του καταλογίζουν λάθος χειρισμούς στον τρόπο αντιμετώπισης των επεισοδίων του Σαββάτου. Συνδικαλιστής της Αστυνομίας συνδέει την ατολμία του Υποστρατήγου με τις τακτικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. που θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2019. Ιδιαίτερα καυστικός στον σχολιασμό του είναι και ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης. «Μπράβο σε όλους τους συναδέλφους που επιβίωσαν από ακόμα ένα βιασμό της λογικής, μια ημέρα γιορτής για τους εγκληματίες και ντροπής για την χώρα. Μπορεί να μας απαντήσει τελικά κάποιος ποιος δεν δίνει την εντολή η αστυνομία να επέμβει για την σύλληψη των συγκεκριμένων ατόμων;» διερωτάται ο κ. Θοδωρής Τσαϊρίδης.

Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι:

1. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι ομάδες Ζ και ΔΙ.ΑΣ. για την προσαγωγή του κύριου όγκου των ταραξιών που βγήκαν από το ΑΠΘ και κινήθηκαν προς την πλατεία Ροτόντας όταν ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο;

2. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η ομάδα ΟΠΚΕ για τη σύλληψη των μπαχαλάκηδων;

3. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το οπτικό υλικό των αστυνομικών της κρατικής ασφάλειας για τη σύλληψη ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια;

4. Γιατί δεν δόθηκε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντήσουν από την πρώτη στιγμή στη δράση των ταραξιών;

5. Γιατί δεν πάρθηκαν δραστικότερα μέτρα μετά τον τραυματισμό αστυνομικών;

Το προφίλ των ταραξιών που τα «έσπασαν» στο Πολυτεχνείο

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας τα άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια του Σαββάτου ήταν νεαρής ηλικίας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και αρκετοί ανήλικοι. Πρόκειται για άτομα που συμμετέχουν στα οπαδικά επεισόδια και δεν ανήκουν στον οργανωμένο αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από το γεγονός ότι οι αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου αποχώρησαν από αυτήν πριν καταλήξει στο ΑΠΘ. Οι νεαροί ταραξίες δεν ήταν άτομα που πήραν μέρος στην πορεία για να τιμήσουν την επέτειο αλλά είχαν αποκλειστικό σκοπό τους την καταστροφή δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση επεισοδίων. Μεταξύ των νεαρών κουκουλοφόρων βρίσκονταν και αρκετοί αλλοδαποί. Τρεις Αλβανοί προσήχθησαν μετά τη λήξη των επεισοδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα