Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων για ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα

Με αίτημα την άμεση απόσυρση του ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα στην Ιατρική, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ετοιμάζονται να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Νομικής, ΤΕΦΑΑ, ΠΤΔΕ, Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ.

Οι ίδιοι

πραγματοποίησαν, σήμερα, κινητοποίηση στη Διοίκηση της Ιατρικής Σχολής.

Στην κινητοποίηση, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια και μέλη φοιτητικών συλλόγων τόνισαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πατώντας πάνω σε όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση, «ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα Τμήματα, καθώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ακόμα μία σχολή στη Θεσσαλονίκη, αυτή της Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ σχεδιάζει ανάλογα». Επισήμαναν ότι τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και θέτουν υπό ευθεία αμφισβήτηση ακόμα και το άρθρο 16.

Όπως τονίζουν, από το σημερινό πανεπιστήμιο δεν λείπουν τα δίδακτρα. Η απουσία αυτών δεν είναι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές σήμερα, ακόμα πιο οξυμμένη την περίοδο μετά την πανδημία. Από την Ιατρική Σχολή συγκεκριμένα, «λείπουν καθηγητές, γεγονός που έχει οδηγήσει στο να διδάσκονται σήμερα μόλις το 1/3(!) των ωρών διδασκαλίας των κλινικών μαθημάτων. Η Σχολή «ασφυκτιά» στο έδαφος της υποχρηματοδότησης, η οποία σε καιρούς κρίσης ή ανάπτυξης άγγιξε το 90%(!). Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από δωρεάν μετακινήσεις στα νοσοκομεία στα οποία ασκούνται. Μπροστά σ’ αυτήν την εκρηκτική κατάσταση η απάντηση από Υπουργείο Παιδείας και Διοικήσεις Σχολών είναι η μετακύληση ακόμα μεγαλύτερου κόστους στις πλάτες των φοιτητών, οι οποίοι σύντομα θα αναγκαστούν να βάλουν ξανά, το χέρι στην τσέπη», αναφέρουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τους ίδους, εκ μέρους της διοίκησης, δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση για τις ανησυχίες και τα αιτήματα που τέθηκαν, εμμένοντας στο ίδιο κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που επιχειρείται να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους φοιτητές, υποστηρίζουν.

Ο Στέφανος Κότο, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ, σημειώνει:

«Ο αγώνας των φοιτητών και η προσπάθεια των Φοιτητικών Συλλόγων να βάλουν φρένο σε μία τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη δεν σταματά εδώ. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση και μέσα στο καλοκαίρι. Δυναμώνουμε τον αγώνα με όλους τους τρόπους και όλες τις μορφές. Διαμορφώνουμε από τώρα τις προϋποθέσεις, ώστε η αρχή της νέας χρονιάς να μας βρει σε καλύτερες θέσεις για τους αγώνες που θα αναπτυχθούν. Συνεχίζουμε μαχητικά! Καμία αναμονή!».

Keywords
Τυχαία Θέματα