Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1000 θέσεις εργασίας από άμεσες ξένες επενδύσεις σε 18 μήνες

Περισσότερες από 1000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες σε καινοτομικές επιχειρήσεις, που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο άμεσων ξένων επενδύσεων στην πόλη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ίδια στιγμή, περίπου 600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας (ηλεκτρονικών και μηχανολόγων μηχανικών και θετικών επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων), υπολογίζεται ότι παραμένουν

κενές στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα αυξάνονται γεωμετρικά κάθε μήνα, λόγω αδυναμίας εύρεσης υποψηφίων με το ζητούμενο επαγγελματικό προφίλ.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της "Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ), Παντελής Αγγελίδης, καινοτόμος επιχειρηματίας και ο ίδιος, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση κοινής πρωτοβουλίας της ΑΖΚ με το τεχνολογικό και επιχειρηματικό πάρκο "Τεχνόπολη" και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Κλάδος με αρνητική ανεργία

"Αν συνδυάσει κάποιος το δεδομένο για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από ξένες εταιρείες, με την παράλληλη ανάπτυξη εγχώριων καινοτομικών επιχειρήσεων, είτε νεοφυών (start up) είτε ώριμων (scale up), καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι στη Θεσσαλονίκη συντελείται σιγά-σιγά μια σιωπηλή, ήρεμη επανάσταση, η οποία δημιουργεί νέα εργασιακή πραγματικότητα και μια πρωτόγνωρη δυναμική στην οικονομία της πόλης. Αυτό το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού των τεχνολογικών εταιρειών της πόλης, οι οποίοι όλο και πιο έντονα παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν διαθέσιμο προσωπικό. Παρατηρούμε δηλαδή έναν κλάδο με αρνητική ανεργία, όταν οι συνολικοί δείκτες ανεργίας τόσο εθνικά, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν παραμείνει πάνω από το 20% εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αγγελίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια εισάγονται ετησίως 880 θεολόγοι και μόνο 1200 "πληροφορικάριοι", παρότι για τη δεύτερη ειδικότητα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη και ζήτηση στην αγορά εργασίας, σε σχέση με την πρώτη.

Come back σε μια πόλη που κάνει ...comeback

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις φορείς -που δηλώνουν πως είναι ευπρόσδεκτος όποιος άλλος φορέας θέλει να συμμετάσχει- ξεκινούν εκστρατεία με τίτλο "Come Back", η οποία στόχο έχει αφενός να δείξει ότι «η Θεσσαλονίκη κάνει δυναμικό "comeback", δυναμικό "rebound"», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Αγγελίδης, και αφετέρου να καλέσει πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους όσους δημιουργικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης έχουν μεταναστεύσει και να δώσει όραμα στους φοιτητές, που πριν καν αποφοιτήσουν από τα τρία πανεπιστήμια της πόλης, σκέφτονται να φύγουν.

"Γυρίστε πίσω, υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα", σημείωσε ο κ.Αγγελίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αμοιβές για τους εξειδικευμένους εργαζόμενους στον κλάδο κινούνται σήμερα σε ένα εύρος από 1200 ώς 3500 ευρώ μηνιαίως. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε fora και εκθέσεις στο εξωτερικό και διαδικτυακές καμπάνιες, ενώ μέχρι τις αρχές του 2019 "πάνω" στο σάιτ https://www.investinthessaloniki.com/ θα δημιουργηθεί ένα ειδικός ιστοτόπος job matching (αντιστοίχισης ζήτησης και προσφοράς εργασίας), όπου οι καινοτόμες εταιρείες θα μπορούν να "κρεμούν" τις αγγελίες τους και θα υπάρχει βάση βιογραφικών υποψηφίων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, δέχεται 5000 μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.

Τρεις ιστορίες

Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των τριών συνεργαζόμενων φορέων παρουσίασαν στους δημοσιογράφους από μια ιστορία -όπως τη χαρακτήρισαν- η οποία αναδεικνύει ακριβώς τη μεταστροφή της τάσης στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης, ώς προς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την καινοτομία. "Πρόσφατα συναντήθηκα με τον εκπρόσωπο μεγάλης γερμανικής εταιρείας, η οποία εδρεύει σε ένα χωριό στα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ολλανδία και απασχολεί 3000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, διαθέτοντας δύο κέντρα software engineering στη Μπογκοτά (Κολομβία) και το Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ). Η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τρίτο κέντρο στην Ευρώπη, γιατί η διαφορά ώρας και νοοτροπίας δεν βοηθάει πάντα στον σχεδιασμό της. Σήμερα εξετάζει την εγκατάσταση σε τρεις πόλεις, μία στην Ελλάδα και από μία στην Ουγγαρία και τη Γαλλία. Και στην Ελλάδα εξετάζει την περίπτωση της Θεσσαλονίκης", σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΖΚ. 'Οπως είπε, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν ήδη έρθει δύο φορές στην πόλη, έχοντας μεταξύ άλλων επισκεφτεί τα πανεπιστήμιά της. Το τελευταίο διάστημα, πρόσθεσε ο κ.Αγγελίδης, συνολικά τέσσερις γερμανικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τμήματα R & D ('Ερευνας και Ανάπτυξης) στη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, διηγήθηκε τη δική του ιστορία: "Συζητώντας με τον διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αυτός μού ανέφερε ότι δυο γερμανικές εταιρίες, η Prodyna (σ.σ. δραστηριοποιείται στον κλάδο του ΙΤ Consultancy) και η Εxciting AG (δημιούργησε call center), εγκαταστάθηκαν σχετικά πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, γιατί το επίπεδο του HR είναι υψηλό και βρίσκουν εδώ ανθρώπους που μιλούν καλύτερα γερμανικά από ό,τι οι αντίστοιχοι υποψήφιοι στη Γερμανία! Μια ακόμη γερμανική εταιρεία εγκαθίσταται επίσης σύντομα στη Θεσσαλονίκη" σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πρώτες εταιρείες ψάχνουν για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη. Κατά τον κ.Πέγκα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, ο δήμος δεν προβάλλει τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό μόνο ώς τουριστικό προορισμό, αλλά και ώς προορισμό για επιχειρηματικά και επενδυτικά κεφάλαια, αναδεικνύοντας το καινοτομικό προφίλ της.

Ο πρόεδρος της "Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ", Τάσος Τζήκας, που έχει ακόμη τις ιδιότητες του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo AE και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), επισήμανε ότι προ μηνός είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής μίας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες call centers, με περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, η οποία επίσης θέλει να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη. "Οπως μου είπαν τα στελέχη της εταιρείας, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη αντί για την Πράγα, για να δημιουργήσει ένα γαλλόφωνο call center με περίπου 200 εργαζόμενους, γιατί υπάρχει εδώ το αξιόλογο πανεπιστημιακό οικοσύστημα και άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες στο ICT (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)" εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα call centers αυτά δεν είναι απλά τηλεφωνικά κέντρα, αλλά απαιτούν εκπαίδευση και εξειδίκευση, καθώς η εξυπηρέτηση περιλαμβάνει και επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Κατά τον κ.Τζήκα στόχος είναι το call center της εταιρείας να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη από 1/1/2019, ενδεχομένως και μέσα στην Τεχνόπολη, αν και αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης σημείωσε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολυγλωσσία και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό.

Ζητούνται κίνητρα

Οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων εξέφρασαν την πίστη τους στη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να εξελιχθεί σε τεχνολογικό hub (κόμβο), αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για την επίτευξη αυτού του στόχου η θεσμοθέτηση κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, έστω για τους εργαζόμενους σε κλάδους αιχμής, ώστε το ταλέντο να προσελκυσθεί στη Θεσσαλονίκη -και κυρίως να μείνει σε αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα