Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη από την ΕΔΥΕΘ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Στεφάνι στο μνημείο του Γρηγορίου Λαμπράκη, στη συμβολή οδών Βενιζέλου και Ερμού κατέθεσαν πριν από λίγο μέλη της Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ.

«Ο Γρηγόρης Λαμπράκης

δολοφονήθηκε εδώ στην πόλη μας στις 22 Μάη του 1963 από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το παλάτι, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για τον αφοπλισμό, την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών.

Ως βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ αγωνίστηκε με συνέπεια ενάντια στην τάξη πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, ενάντια στις ξένες βάσεις και στην πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της τότε ΕΟΚ, ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, την καταστροφή, το θάνατο και την προσφυγιά.

Στην πόλη μας είχε έρθει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ με σκοπό το στήσιμο Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες και η θυσία του έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την πολυπόθητη ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων. Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΟΓΕ.

«Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε φαινόμενα, τα οποία θέλουν να αποσυνδέσουν τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους αγώνες του από την ουσία τους. Ο Γρηγόρης Λαμπρακης αγωνίστηκε στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όλη του η δράση ήταν ποτισμένα με έναν ανθρωπισμό με την ιδέα για Ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας.

Ο κ. Ζώκας ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι «που δηλώνουν διάφορα, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους χώρους. Υπάρχουν αντικείμενα με που βρέθηκαν σε χέρια διαφόρων ως μη όφειλαν μετά την αποκάλυψη το φακέλου του Γρήγορη Λαμπράκη».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα