"Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη" στον κινηματογράφο Μακεδονικόν

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων προβολών και κατόπιν δύο διακρίσεων σε φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ "Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη" του Γρηγόρη Βαρδαρινού προβάλλεται σε δύο απογευματινές προβολές στον Κινηματογράφο «Μακεδονικόν», (Φιλικής Εταιρείας 44, Θεσσαλονίκη), στις 24 και 25 Μαρτίου 2018, ώρα 17.30, μετά από θερμή απαίτηση του κοινού της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ "Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη" απέσπασε τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα,

και το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στην διάρκεια της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το κοινό της πόλης το αγκάλιασε θερμά από την πρώτη στιγμή, και μας τίμησε αγκαλιάζοντάς το ακόμη θερμότερα στις επόμενες προβολές που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 9 Φεβρουαρίου 2018, στο κατάμεστο αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” και στην sold out προβολή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στις 11 Μαρτίου 2018.

Η ταινία διαπραγματεύεται την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα, την πυρκαγιά του 1917. Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες, ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης. Οι ζημίες που προκάλεσε ήταν σχεδόν ανυπολόγιστες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή, την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης.

Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται, με την απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ, διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ αυτό διαφέρει ριζικά από άλλα παρόμοια ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα, με την ιδιαίτερη έμφαση.

που έχει δώσει η παραγωγή στην ποιότητα της εικόνας, καθώς παρουσιάζει πρωτότυπο αρχειακό υλικό και αρχειακά φιλμ σε πλήρη ανάλυση. Δεν αναμασά θεωρίες συνωμοσίας και αστικούς μύθους και δεν μένει στην επιφάνεια, παρουσιάζοντας μόνο τα γεγονότα. Προχωρά βλέποντας τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς σε βάθος χρόνου, καινοτομεί στην προσέγγισή του και φέρνει την απαραίτητη φρεσκάδα στο αφήγημα για το σημαδιακό αυτό γεγονός.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της le plus petit chef σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Ο.Λ.Θ.

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας:

Keywords
Τυχαία Θέματα