Θερμοπρόσοψη: Πως συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας ενός κτιρίου;

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου αποτελεί γενικά ένα σημαντικό παράγοντα για το περιβάλλον στο οποίο περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας. Σπίτια με ελλιπή θερμομόνωση αποτελούν πρόβλημα για τους κατοίκους τους από πολλές απόψεις. Καταρχάς, τα έξοδα για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερα από το να υπάρχει επαρκής ή καλύτερη θερμομόνωση και συνεχώς τα έξοδα αυτά αυξάνονται προφανώς. Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε σπίτι όπως είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου έχει φθορές και λόγω παλαιότητας όποια θερμομόνωση

και να υπήρχε αρχίζει να υπόκειται σε αλλοίωση.

Επομένως, έχει μεγαλύτερες θερμικές απώλειες και έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη . Επίσης, πολλές φορές οι κάτοικοι τέτοιων σπιτιών δεν αισθάνονται την ζέστη ή την δροσιά που θα μπορούσαν να απολαύσουν στο έπακρο αν υπήρχε θερμομόνωση στο σπίτι. Κατά συνέπεια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η θερμομόνωση ενός σπιτιού παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.

Τι είναι η θερμοπρόσοψη;

Η θερμοπρόσοψη αφορά την θερμομόνωση των κάθετων εξωτερικών (συνήθως ) τοίχων ενός κτιρίου με την επικόλληση θερμομονωτικών πλακών και την τελική επίστρωση χρωμοσοβά. Ο παραπάνω τρόπος θερμομόνωσης είναι ο επικρατέστερος αλλά διαφέρει σε πολλές περιπτώσεις στην επιλογή του θερμομονωτικού υλικού από το οποίο αποτελούνται οι θερμομονωτικές πλάκες και η σειρά με την οποία τοποθετούνται τα υλικά.

Πως βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας;

Η θερμοπρόσοψη, όπως και η μόνωση της ταράτσας, βοηθάει στο να μειωθούν οι θερμικές απώλειες ενός σπιτιού σε ποσοστό έως και 50%. Με βάση αυτά τα στοιχεία το σπίτι χάνει έως και μισή θερμότητα λιγότερη από αυτή που έχανε! Πράγμα που σημαίνει ότι για να ζεσταθεί ή να δροσιστεί ο ίδιος χώρος χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια. Άμεσα δηλαδή εξοικονομείται ενέργεια για την θέρμανση και την ψύξη του χώρου και η επένδυση για την θερμοπρόσοψη αποσβένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω και της εξοικονόμησης χρημάτων.

Πως εφαρμόζεται η εξωτερική θερμομόνωση;

Η θερμοπρόσοψη πραγματοποιείται με την επικόλληση θερμομονωτικών πλακών Durosol (πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης υψηλής διόγκωσης) οι οποίες εγκιβωτίζονται με υαλόπλεγμα και επιστρώνονται στην τελική στρώση με χρωμοσοβά για την αντιστήριξη και το αισθητικό αποτέλεσμα του τοίχου. Ο χρωμοσοβάς λειαίνεται και έχει κάθε λειτουργικότητα που έχει ο τοίχος. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί πληθώρα αρχιτεκτονικών σχεδίων σε δοκάρια, κολόνες και γωνίες καθώς και σε μεγάλες επιφάνειες . Αυτό σας δίνει την δυνατότητα εφαρμόζοντας θερμομόνωση να ανασχεδιάσετε εξωτερικά το σπίτι σας και να το χρωματίσετε όπως θέλετε (εάν είναι εφικτό π.χ. εάν δεν είναι σε πολυκατοικία).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης;

Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού σας τα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης είναι και τα εξής:

● Μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο:

Η θερμοπρόσοψη αυξάνει την αντοχή των δομικών υλικών του κτιρίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προστασίας από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς και της προστασίας από τα φαινόμενα υγρασίας ή μούχλας στο εσωτερικό του σπιτιού. Ειδικά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας αλλά και όχι μόνο εκεί,τα σπίτια με προβλήματα μόνωσης ή ελλιπή μόνωση εμφανίζουν συχνά φαινόμενα υγρασίας και μούχλας στους τοίχους.

● Αύξηση της αξίας του ακινήτου:

Η θερμομόνωση γενικά και η θερμοπρόσοψη ειδικότερα αναβαθμίζουν την ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου. Με βάση τον νέο ΚΕΝΑΚ, τον κανονισμό ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, η ενεργειακή κλάση και η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την θερμομόνωση του. Μάλιστα, αποτελεί τόσο σημαντικό κριτήριο που για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου ή μιας κτιριακής μονάδας(διαμερίσματος) απαιτείται πλέον, εφόσον υπάρχει, η μελέτη θερμομόνωσης του. Πιο συγκεκριμένα, σπίτια με θερμομόνωση έχουν υψηλότερη ενεργειακή κλάση και απόδοση σε σχέση με παρόμοια αμόνωτα κτίρια. Άρα το ακίνητο έχει υψηλότερη αξία μεταβίβασης ή ενοικίασης καθώς το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι πλέον υποχρεωτικό με βάση την κείμενη νομοθεσία για νέες μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων.

● Προστασία του περιβάλλοντος:

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η θερμομόνωση κτιρίων συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα η λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων (θέρμανση, ψύξη, ηλεκτρική ενέργεια ) δημιουργούν επιβάρυνση της τάξης του 40% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η χρήση όλο και περισσότερο μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως πετρέλαιο, λιγνίτης κλπ.) βοηθάει στην αύξηση αυτών των ρύπων ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο αυτό παραπάνω ποσοστό.Η κτιριακή κατανάλωση ενέργειας κατανέμεται κατά 60% στην θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου. Αυτό αυτομάτως ερμηνεύεται ως μια πραγματικότητα στην οποία η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη μέσω της καλύτερης θερμομόνωσης του κτιρίου βοηθάει στη γενικότερη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Βοηθάει ακόμα περισσότερο με την χρήση οικολογικών υλικών όπως το Durosol το οποίο δεν περιέχει κλειστές κυψέλες με freon και CO2 αλλά κλειστές κυψέλες αέρος και έτσι απαιτεί πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του.

Το θερμομονωτικό υλικό Durosol (διογκωμένη πολυστερίνη) της εταιρίας Fragoulakis αποτελεί μια καινοτόμα λύση που παράγεται αποκλειστικά εδώ και χρόνια στην Ελλάδα από την συγκεκριμένη εταιρία που εδώ και 60 χρόνια αποτελεί πυλώνα του κλάδου των μονωτικών υλικών. Η θερμοπρόσοψη με Durosol, το σύστημα Durosol External, εφαρμόζεται πάνω στην υπάρχουσα τοιχοποιία και προσφέρει μοναδικά θερμομονωτικά αποτελέσματα που διαρκούν. Επιπροσθέτως, η εταιρία μέσα από την πολύχρονη πείρα της στον κλάδο εξελίσσει συνέχεια τα συστήματα και τα προϊόντα της και προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες ανάλογα με τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας πεδίο της θερμοπρόσοψης.

https://fragoulakis.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα