Τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες πριν τη λήξη του προγράμματος
Την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίες μήνες υπάρχουν σκιές στο εγχείρημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από την παρέμβαση του ΔΝΤ για την ανάγκη νέων κεφαλαίων στις τράπεζες, με ζητούμενο νέα τεστ για την ποιότητα του ενεργητικού τους (AQRs) κόντρα στην επίσημη άποψη των εποπτικών οργάνων της ΕΚΤ.
Η απόφαση για να έρθουν νωρίτερα οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες πρόκειται για μια συμβιβαστική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, η οποία πλέον θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων κορυφαίων στελεχών, ο στόχος τους είναι οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο.
Όπως δήλωσε πηγή της ΕΚΤ στο Reuters, τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ερωτώμενος εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών, όπως μετέδωσε το Reuters. «Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία» είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress tests, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης» είπε ο Ντράγκι.
Για το θέμα της αγοράς ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν όταν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας, αλλά αυτό θα γίνει όταν έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα (του Εurogroup) για το χρέος, είπε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη και τους εξωτερικούς κινδύνους.
Υπέρ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: newsbeast.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς έφτασε στο λουκέτο ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παγωτού στην Ελλάδα
- Αν σας κάτσει Τζόκερ ή λαχείο, να τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τα λεφτά σας
- «Βαθαίνει» το μυστήριο της άγριας δολοφονίας στο Περιστέρι - Τι "βλέπουν" πίσω από τις 29 μαχαιριές!
- Έλληνας βετεράνος κηδεύεται με στρατιωτικές τιμές στην Τουρκία
- Είναι αυτή η Θεσσαλονίκη μας;
- 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ: Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα
- Ντόμινο επιπτώσεων για την Αθήνα από τις εκλογές στη Γερμανία
- Στα απόνερα Καμμένου και «Αγίας Ζώνης ΙΙ» βυθίζεται η κυβέρνηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι των Δικαστικών Φυλακών Θεσσαλονίκης
- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Έλληνας μηχανικός του ΜΙΤ ανέπτυξε μέθοδο που προβλέπει ακραία συμβάντα
- Τα 6 σημάδια που φανερώνουν ότι ήρθε η ώρα να φύγεις από μία σχέση
- Η Νύχτα Τέχνης έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
- Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 26η Σεπτεμβρίου
- Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- ESA για σεληνιακό χωριό: 100 άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι το 2040
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες πριν τη λήξη του προγράμματος
- Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση απομάκρυνσης των "πειρατών των μπλε κάδων" από το χώρο του στρατοπέδου Κόδρα
- Αντετοκούνμπο: Ήταν μία από τις πιο σκληρές αποφάσεις που πήρα ποτέ
- Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για δίκη ανέργου που δεν πλήρωσε εισιτήριο στον ΟΑΣΘ
- Αποφυλακίζεται προσωρινά δημοσιογράφος της Cumhuriyet στην Τουρκία
- Απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι των Δικαστικών Φυλακών Θεσσαλονίκης
- Γάμος με τράκτορες ξεσήκωσε τη Σύρο (VIDEO)
- Έκκληση της Ν. Κορέας στις ΗΠΑ να αποφύγουν την κλιμάκωση με την Πιονγκγιάνγκ
- Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκλεισμένοι δρόμοι και κατολισθήσεις από την καταιγίδα στην Σαμοθράκη
- Ο υψηλότερος ηλιακός πύργος του κόσμου θα υψωθεί στο Ντουμπάι
- Η Unilever Hellas πουλά τα ελαιόλαδα Άλτις και Ελάνθη
- «Ματιές στα Βαλκάνια» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
- Σοκ- Νεκρός άντρας από κυνηγετικό όπλο
- ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ 26/09/2017
- Εικοσιτετράωρη απεργία στα ΜΜΕ
- Νοτιοκορεατική έκκληση προς τις ΗΠΑ: Αποφύγετε την κλιμάκωση
- Συρία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές
- ESA: 100 άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι έως το 2040