Τέλος εποχής για το Mitsubishi Pajero

Με την τέταρτη γενιά του εμβληματικού off-roader να μας αφήνει χρόνους από τον προσεχή Αύγουστο στην Ιαπωνία, η Mitsubishi την αποχαιρετά στην JDM με τη Special Edition.

Στην παραγωγή από το 1982, το Pajero υπηρέτησε ως έμμεσος αντικαταστάτης του Jeep J-Series. Και εάν μετρήσετε σωστά, εδώ εξακολουθούμε να έχουμε να κάνουμε με τη τέταρτη γενιά του

μεγαλύτερου SUV της Mitsubishi που λανσαρίστηκε το… 2006.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Pajero είναι ένα από τους «παλαίουρες» της κατηγορίας, και φυσικά αυτό μεταφράζεται σε διαρκή μείωση των πωλήσεων. Ως εκ τούτου, η τέταρτη γενιά θα περάσει στην Ιστορία από τον προσεχή Αύγουστο. Προς τιμή της ευδοκίμως τερματίζουσας υπηρεσίας του λοιπόν, όχι περισσότερα από 700 κομμάτια της Special Edition θα διατεθούν αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά, εορτάζοντας ταυτόχρονα τα 37 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του Pajero.

Το Pajero Special Edition βασίζεται στο Pajero Exceed, που κοστίζει στην Ιαπωνία ¥4,53 εκατ. ή €36.400 με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει φωτιζόμενα πατήματα στα μαρσπιέ, δερμάτινη ταπετσαρία, ηλεκτρικά καθίσματα εμπρός, ράγες οροφής και ηλιοροφή. Υπάρχει όμως έξτρα το «Accessory Package» με κάλυμμα για τη ρεζέρβα στην πίσω πόρτα, σήμανση «Pajero» στους λασπωτήρες και πίσω πτέρυγα. Α! και στην τιμή περιλαμβάνεται και ένα ρολόι Citizen!

Τώρα όσον αφορά τα μηχανολογικά, η τετρακίνηση και το μπλοκέ διαφορικό πίσω συνδυάζονται με αυτόματο 5άρι κιβώτιο και τουρμποντίζελ μοτέρ 3,2 λίτρων. Ο κινητήρας DiD διαθέτει τέσσερις μεγάλους κυλίνδρους και αποδίδει 190 άλογα και 441 Nm.

Παρόλο που το Pajero IV θα αποχωρήσει σύντομα από την ιαπωνική αγορά, η Mitsubishi θα συνεχίσει την παραγωγή για μια σειρά από άλλες αγορές. Αυτές περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που η Mitsubishi είναι αρκετά φειδωλή στις πληροφορίες για το νέο Pajero που μέχρι πρότινος φημολογείτο ότι δεν βρισκόταν καλά καλά ούτε στα χαρτιά, αυτό αναμένεται να έχει τα μηχανικά μέρη του Nissan Patrol.

Όσο για το Pajero Sport μπορεί να μοιράζεται το μισό όνομα με το Pajero, αλλά να θυμίσουμε ότι βασίζεται στο pick-up L200. Για το 2019 η Mitsubishi θα το περιποιηθεί με ένα καλό ρετουσάρισμα υπό το πνεύμα της σχεδιαστικής γλώσσας της εταιρείας, Dynamic Shield.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το Pajero (Montero στην Αμερική και στην Ισπανία, όπου παχέρο σημαίνει «μαλάκας») σταμάτησε το 2006 στη Βόρειο Αμερική, οπότε είναι το Outlander που εκτελεί χρέη ναυαρχίδας της Mitsubishi σε Καναδά και ΗΠΑ.

Πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα