Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Τα εδάφη του Πόντου αργά ή γρήγορα θα είναι ελεύθερα (VIDEO)

Με μηνύματα υπερ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται μέχρι και σήμερα στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώθηκε η κοινή εκδήλωση των τριών Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας και ακτιβιστής με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας,Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Ο συγγραφέας σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: "Το Τούρκικο κράτος είναι από την ίδρυσή του ένοχο. Οι γενοκτονίες

που εφάρμοσε σε Πόντιους, και Αρμένιους ήταν η αρχή. Μετά ήρθε η σειρά άλλων εθνικοτήτων. Το Τούρκικο κράτος εγκαταστάθηκε πάνω από τις περιουσίες μας και τις ψυχές μας. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη λαμβάνοντας μια απόφαση στο Τουρκικό Κοινοβούλιο".

Στη συνέχεια, ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ ανέφερε για όσους έμειναν πίσω στις πατρίδες: "Αυτοί που μείναμε εκεί, ακόμη και αν έχει αλλάξει η θρησκεία μας, η γλώσσα μας, τα ονόματά μας, είμαστε Έλληνες" και ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας: "Οπωσδήποτε θα νικήσουμε. Τα εδάφη του Πόντου, αργά ή γρήγορα θα είναι ελεύθερα".

"Ζητούμε δικαίωση"

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί των προέδρων των τριών Ομοσπονδιών που διοργάνωσαν την αποψινή κοινή εκδήλωση.

“Εξακολουθούμε και απαιτούμε να αναλάβει η κυβέρνηση τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Φέτος πραγματοποιούμε κοινές εκδηλώσεις καθώς θέλουμε να πάψει να αποτελεί άλλοθι το μη ενιαίο μέτωπο.
Να σταθούν οι βουλευτές στο ύψος των περιστάσεων. Το οφείλουν στη μνήμη των 353.000 δολοφονηθέντων προγόνων μας” ανέφερε από το βήμα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία αρνείται να δεχτεί τα εγκλήματα», αναφερόμενος και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Ηχηρό μήνυμα ότι οι Πόντιοι είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά» χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιταμές προκλήσεις. Πρέπει να δώσουμε μαζί τον κοινό αγώνα» σημείωσε και απευθυνόμενη στα πολιτικά πρόσωπα που παρίστανται στην εκδήλωση, είπε: «Ο αγώνας μας θα πρέπει να απευθύνεται στο εσωτερικό. Δεν ζητάμε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση του δικαιώματος στη μνήμη. Αυτό το είχαμε ανέκαθεν. Ζητάμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των αθώων Ελλήνων ποντίων. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα πρέπει επιτέλους να μπει στην ατζέντα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

"Δικαίωση και καταδίκη των εγκλημάτων" ζήτησε από την πλευρά του και ο Στέργιος Καλπαζίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Κατά την ομιλία του, σημείωσε: «Τον 20ο αιώνα ζήσαμε τρεις Γενοκτονίες, των Εβραίων, Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. Οι δύο πρώτες αναγνωρίστηκαν άμεσα, των Ελλήνων του Πόντου μόνο από τέσσερα κράτη. Για ποιο λόγο ορισμένοι μας προσφωνούν ως Ρωσοπόντιους, φιλοξενούμενους και άλλα; Πιο πολύ προσβάλουν τους εαυτούς τους. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε Έλληνες Πόντιοι. Είμαστε εδώ από κοινού και διεκδικούμε ενωμένοι. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα και στην Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα της».

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Ακούστε στα παρακάτω βίντεο αποσπάσματα της ομιλίας του Ταμέρ Τσιλινγκίρ:

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ενωμένοι οι Πόντιοι τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας και ζητούν δικαίωση (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταμέρ Τσιλινγκίρ, Πόντου, VIDEO,tamer tsilingkir, pontou, VIDEO