Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines

Στο φως άρχισαν να βγαίνουν τα στοιχεία της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines, η οποία συνετρίβη στις 10 Μαρτίου, παρασέρνοντας στον θάνατο 157 επιβαίνοντες.

Αποσπάσματα ραδιοφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στο πιλοτήριο και στον πύργο ελέγχου στην Αντίς Αμπέμπα, που δημοσίευσε η «Wall Street Journal», καταδεικνύουν πως η μύτη του Boeing 737 Max άρχισε να κατεβαίνει σχεδόν αμέσως μετά την απογείωση.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε

ενώ το αεροσκάφος είχε φτάσει σε υψόμετρο μόλις 137 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο, με σπαστή φωνή, ενώ ο βετεράνος πιλότος – που είχε 8.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του – πάσχιζε να επαναφέρει το Boeing στην σωστή κλίση, αναφέρει το skai.gr.

Ένα λεπτό αργότερα στις 8:40 το πρωί, οι μεταπτώσεις στην μύτη έγιναν πολύ απότομες και στο τέλος το αεροπλάνο άρχισε να βουτά προς το έδαφος. «Πάνω, πάνω» φέρεται να είπε ένας από τους πιλότους στον συνάδελφό του. Στην συνέχεια ο ασύρματος νέκρωσε.

Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν το αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας ισορροπίας που είχε εγκαταστήσει η Boeing στα καινούργια μοντέλα Max να ενεργοποιήθηκε ερήμην των χειριστών, προκαλώντας την πτώση του αεροσκάφους.

Η WSJ σημειώνει πως η αναπαράσταση των τελευταίων δραματικών λεπτών της πτήσης της Ethiopian υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα, σημειώνοντας πως τα στοιχεία φωτογραφίζουν ένα καταστροφικό τεχνικό πρόβλημα που ξεπέρασε ταχύτατα τις δυνατότητες του πληρώματος.

Σύμφωνα με το skai.gr, με ανάλογο τρόπο εκτιμάται πως συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο αεροπλάνο Max του αερομεταφορέα Lion Air, με 187 επιβαίνοντες, ανοιχτά της Ινδονησίας. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα η μύτη του αεροπλάνου κινήθηκε καθοδικά πολλές φορές προτού το αεροπλάνο πέσει, και σε αυτή την περίπτωση λίγο μετά την απογείωση.

Τα δύο δυστυχήματα έχουν οδηγήσει στην καθήλωση των 737 Max ανά τον κόσμο, ενώ εξετάζεται επίσης εάν η Boeing απέκρυψε στοιχεία ώστε να πετύχει την πιστοποίηση του μοντέλου.

Το πρώτο επίσημο πόρισμα για την συντριβή του αεροπλάνου της Ethiopian αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα