Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη το 2018

Λίγες ώρες απομένουν προτού το 2018 μας αποχαιρετήσει οριστικά και παραχωρήσει τη θέση του στο 2019.

Αναμφίβολα η χρονιά που φτάνει στο τέλος της είχε έντονο ενδιαφέρον από το ξεκίνημά της σε όλα τα επίπεδα.

Τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο, δεν ήταν λίγες οι φορές που η επικαιρότητα ήταν "γεμάτη", άλλοτε με ειδήσεις ευχάριστες και άλλοτε με δυσάρεστες.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και σε τοπικό επίπεδο. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη,

ούσα η δεύτερη τη τάξει πόλη της χώρας μας σε πληθυσμό, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική – και όχι μόνο- ειδησεογραφία.

Επεισόδια, συλλαλητήρια, θεομηνίες, και εξελίξεις στον τομέα της αυτοδιοίκησης αποτελούν μόνο μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της χρονιάς που σιγά – σιγά ετοιμάζεται να περάσει στην ιστορία.

Το thestival ξεχώρισε και σας θυμίζει ορισμένα από τα γεγονότα που "σημάδεψαν" τη Θεσσαλονίκη κατά το 2018.

Το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη - Παρανάλωμα του πυρός η κατάληψη της Libertatia (21/1)

Το ημερολόγιο δείχνει Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018. Έμελλε να αποτελέσει μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη για πολύ καιρό στη μνήμη των Θεσσαλονικέων αλλά και όλων των Ελλήνων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από κάθε άκρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν κατέκλυσαν την παραλία της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για την πΓΔΜ, η οποία θα περιλάμβανε τον όρο "Μακεδονία".

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της 21ης Ιανουαρίου ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς.

Δυστυχώς όμως και αυτή η συγκέντρωση σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Αρχικά ομάδες εθνικιστών προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αντισυγκέντρωση που ήταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στην Καμάρα, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποτρέπουν τη συνάντηση.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε ο εμπρησμός στο διατηρητέο κτίριο όπου στεγαζόταν η κατάληψη Libertatia, στη Λεωφόρο Στρατού.

Κουκουλοφόροι, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία και φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία, πέταξαν εντός του κτιρίου μολότοφ με αποτέλεσμα αυτό να καεί ολοσχερώς.

Νεκρός 22χρονος μετά από συμπλοκή στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (28/1)

Τραγική κατάληξη είχε η συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών στην κεντρική πλατεία του Καλοχώριου.

Συνέπεια της αιματηρής εμπλοκής ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα μετά από χτύπημα με μαχαίρι, ένας 22χρονος Έλληνας.

Σε ιδιώτες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (23/3)

Νέα εποχή ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το 67% των μετοχών να περνά σε ιδιώτες.

Το μάνατζμεντ του ΟΛΘ πέρασε στα χέρια Κοινοπραξίας- DIEP, Terminal Link και Belterra Investments- που κατέθεσε το ποσό των 231,9 εκ. ευρώ για το 67% του ΟΛΘ Α.Ε..

Η συνολική αξία της συμφωνίας μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού δημοσίου ανήλθε σε 1,1 δισ.ευρώ και περιελάμβανε υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ.ευρώ εντός επτά χρόνων.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ στη νέα εποχή ανέλαβε ο Σωτήρης Θεοφάνης.

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη χωρίς… νερό (27/3 - 1/4)

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 27ης Μαρτίου, όταν μια σοβαρή βλάβη στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί τη Θεσσαλονίκη με νερό από τις πηγές Αραβησσού άφησε χωρίς νερό αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αποκατάσταση της βλάβης μέσα στο επόμενο 24ωρο, τελικά οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου ενώ η υδροδότηση αποκαταστάθηκε μέσα στις επόμενες ώρες.

Φυσικά εκείνη η εβδομάδα ήταν μαρτύριο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς εκατοντάδες καταναλωτές έμειναν χωρίς νερό για ώρες ή ακόμη και μέρες

Η θεομηνία του Μαΐου (10/5)

Ένα μεσημεριανό μπουρίνι ήταν αρκετό προκειμένου οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης να μετατραπούν σε ποτάμια.

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη "Νύμφη του Θερμαϊκού" στις 10 Μαΐου άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα, δρόμους, και καταστήματα.

Από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσαν ούτε Λευκός Πύργος, ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας , ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού καθώς επίσης και το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Επική στιγμή της θεομηνίας ο Θεσσαλονικιός που ενώ οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι, εκείνος ατάραχος απολάμβανε το καφεδάκι του.

Επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη (19/5)

Η επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αποτέλεσε μια είδηση που σόκαρε την κοινή γνώμη και έγινε πρώτο θέμα σχολιασμού τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης παρευρισκόταν στην εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όταν κάποιοι από το πλήθος οι οποίοι έκριναν την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης ανεπιθύμητη, του επιτέθηκαν με σπρωξιές και κλωτσιές.

Μάταια ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσπαθούσαν να ηρεμήσουν το μαινόμενο πλήθος, αφού κάποιοι ακολούθησαν τον Γιάννη Μπουτάρη μέχρι και το αυτοκίνητό του, στο οποίο προκάλεσαν ζημιές.

Ακολούθησε ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης από πολιτικά κόμματα, κινήσεις αλλά και μεμονωμένους πολίτες. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τον Γιάννη Μπουτάρη και του ζήτησε να ηγηθεί ενός ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου ενάντια στο φασισμό.

Επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (2/6)

Tο βράδυ της 2ας Ιουνίου, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν εντός του χώρου του ΑΠΘ, είχαν στήσει ενέδρα σε διμοιρία, η οποία αποχώρησε από το τουρκικό προξενείο.

Οι δράστες της επίθεσης πέταξαν περισσότερες από 30 βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στην κλούβα που μετέφερε τους άνδρες των ΜΑΤ.

83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών (8-16/9)

Άκρως εντυπωσιακή ήταν για μια ακόμη χρονιά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία από τις 8 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Τιμώμενη χώρα στη φετινή Έκθεση ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Περισσότεροι από 1500 εκθέτες και 52 αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου έδωσαν άλλη διάσταση στην 83η ΔΕΘ και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν έλειπαν και οι μοναδικές συναυλίες με ξεχωριστά ονόματα της ελληνικής μουσικής τα οποία "απογείωσαν" τους επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ.

Το "αμερικανικό όνειρο" στην 83η ΔΕΘ έζησαν 283.853 επισκέπτες, αριθμός που την αναδεικνύει στη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Σοβαρά επεισόδια στα εγκαίνια της ΔΕΘ (8/9)

Φυσικά η φετινή Έκθεση σημαδεύτηκε και από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα την ημέρα των εγκαινίων της, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", εκατοντάδες ήταν εκείνοι που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το Μακεδονικό.

Ωστόσο κάποιοι αποσπάστηκαν από το πλήθος και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν τον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου.

Ομάδες ατόμων άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, με την περιοχή από το δημαρχιακό μέγαρο έως τον Λευκό Πύργο και την παλιά παραλία να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν αποπνικτική.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τόσο πολίτες όσο και αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε αυτοκίνητα, καταστήματα αλλά και σε τζαμαρίες του δημαρχιακού μεγάρου

Περαία: Σκότωσε τη γυναίκα που τον είχε σαν γιο της (7/10)

Σοκ είχε προκαλέσει η είδηση της δολοφονίας της 77χρονης γυναίκας στην Περαία, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύματα από στιλέτο στον λαιμό.

Ωστόσο τα στοιχεία που αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν ακόμη πιο σοκαριστικά.

Δράστης του εγκλήματος ήταν ένας 24χρονος, ο οποίος έμενε στην ίδια πολυκατοικία με την άτυχη γυναίκα.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες γειτόνων, οι δυο τους είχαν σχεδόν οικογενειακή σχέση, με την ηλικιωμένη να έχει αναλάβει τη φροντίδα του ανθρώπου που έμελλε να της κόψει το νήμα της ζωής.

Ραντεβού θανάτου για οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Άρη στο ΑΠΘ

Λίγες ώρες πριν ο Άρης και ο ΠΑΟΚ αναμετρηθούν στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League, οι οπαδοί τους είχαν δώσει "ραντεβού θανάτου" στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Τελικά, χάρη στην άμεση επέμβαση της αστυνομίας η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ και τα χειρότερα απετράπησαν.

Τέλος εποχής Μπουτάρη - Δεν θα είναι είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (21/11)

Μετά από δύο θητείες στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη δημαρχία της πόλης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Μάλιστα, η τελική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τις επερχόμενες εκλογές είχε μετατραπεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού δεν άνοιγε τα χαρτιά του παρά τις πιέσεις που δεχόταν.

Τελικά στις 21 Νοεμβρίου ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε στους αντιδημάρχους του δήμου την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Πεδίο μάχης η Θεσσαλονίκη την 6η Δεκεμβρίου- Φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό (6/12)

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το βράδυ που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Όπως και σε άλλες πόλης της Ελλάδας, έτσι και στη Θεσσαλονίκη έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες προς τιμήν του 15χρονου που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή.

Ωστόσο μετά το πέρας των πορειών στη Θεσσαλονίκη ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια πέριξ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα στην Εγνατία, έβαλαν φωτιές και πυρπόλησαν ακόμη και το εργοτάξιο του Μετρό στο Σιντριβάνι, ενώ δεν έλειψε και η ρίψη αντικειμένων με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές τόσο στο εργοτάξιο του Μετρό όσο και σε χώρους του ΑΠΘ, με τη Θεολογική Σχολή να έχει υποστεί τις περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές.

Επιχείρηση "σκούπα" της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ για ναρκωτικά

Το φαινόμενο της διακίνησης των ναρκωτικών εντός και πέριξ του ΑΠΘ, παρά τις διαχρονικές του διαστάσεις, τη φετινή χρονιά πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Διακινητές ναρκωτικών "όργωναν" την πανεπιστημιούπολη και είχαν μετατρέψει σε άβατο τους χώρους της, με τους φοιτητές του ΑΠΘ αλλά και όλους τους φορείς της πόλης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου.

Τελικά, στις 11 Δεκεμβρίου και μετά από μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα εμπορεύονταν ναρκωτικά εντός και εκτός του ΑΠΘ, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 17 κιλά κάνναβης, καθώς και οπλισμός.

Ο πρώτος ολοκληρωμένος σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι γεγονός! (29/12)

Κι όμως δεν είναι ανέκδοτο. Ο πρώτος ολοκληρωμένος σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον γεγονός και μάλιστα δεκάδες Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους χώρους του, σε μια εκδήλωση που έγινε εκεί παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τον σταθμό "Σιντριβάνι - Έκθεση", έναν από τους τρεις κεντρικούς σταθμούς του Μετρό, ο οποίος το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου άνοιξε για το κοινό, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δημόσιος ΟΑΣΘ κατώτερος των προσδοκιών

Χαλασμένα λεωφορεία, επιβάτες παστές σαρδέλες, αναμονή στις στάσεις που ξεπερνά τη μισή ώρα. Ακόμη μια χρονιά ταλαιπωρίας για τους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών. Δεκαεπτά μήνες μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού, μπορεί η εκκαθάριση να προχωρά, όμως ο δημόσιος ΟΑΣΘ αποδεικνύεται κατώτερος των προσδοκιών.

Στις αρχές του χρόνου, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αποδεκατισμένο στόλο, η διοίκηση του ΟΑΣΘ απευθύνεται στην ΕΛΒΟ, η οποία και αναλαμβάνει την ανακατασκευή χαλασμένων λεωφορείων.

Στο μεταξύ, προβλήματα προκύπτουν και με το σύστημα της τηλεματικής, ενώ στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των γραμμών, η διοίκηση του Οργανισμού, βρίσκει απέναντί της δημάρχους αλλά και πολίτες.

Στα κάγκελα βρίσκονται και οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, οι οποίοι διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για δήμευση των περιουσιών τους.

Τον Οκτώβριο η διοίκηση του Οργανισμού έρχεται αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεκινούν κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία που κατατίθεται κι επιτρέπει την εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου στο ΚΤΕΛ ή άλλους ιδιώτες. Το Συνδικάτο λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Η 1η Νοεμβρίου φέρνει αλλαγές στις βασικές γραμμές κορμού, 2,3 και 8 με στόχο πυκνότερα δρομολόγια, χωρίς αλληλοκαλύψεις.ζζσ

Στο τέλος της χρονιάς οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν. Δήμαρχοι διαμηνύουν προς τη διοίκηση ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Στους δρόμους βγαίνουν και αγανακτισμένοι πολίτες που ζητούν αξιοπρεπείς αστικές συγκοινωνίες.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύεται για την προμήθεια 350 νέων λεωφορείων από τη νέα χρονιά, με στόχο την ανακούφιση του επιβατικού κοινού.

Φυσικά αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα γεγονότα που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του 2018 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε τα περιστατικά μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας που απασχολούν την καθημερινότητα όλων, δεν σταματούν ποτέ.

Ευχή όλων το 2019 να φέρει υγεία και χαμόγελα σε όλους καθώς και ευχάριστες μόνον ειδήσεις.

Keywords
θεσσαλονικη, γεγονοτα, ολθ αε, αλέξης τσίπρας, το φως, super league, αγανακτισμενοι πολιτες, ειδήσεις, παζλ, ημερολόγιο, μνήμη, ελλαδα, ΠΓΔΜ, ματ, ολθ, νέα, μαΐου, μμε, τσιπρας, ιουνίου, ΑΠΘ, ΔΕΘ, φως, ΠΑΟΚ, αρης, super, league, εκλογες, μετρο, οασθ, λεωφορεια, συγκοινωνιες, ελβο, αναδιαρθρωση, κτελ, αγανακτισμενοι, κινηση στους δρομους, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, κομματα, βγαινουν, super league, μνήμη, ημερολόγιο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γνωμη, γυναικα, θεμα, μμε, ναρκωτικα, οασθ, ολθ, ονοματα, περιοδος, πρωτο θεμα, προγραμμα, υγεια, φως, ωρα, ανεκδοτο, ατμοσφαιρα, αφορμη, βομβες, βορεια, βραδυ, γεγονος, διοικηση, δειχνει, δωσει, δρομολογια, ελβο, εγινε, εγνατια, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, εκκαθαριση, εκχωρηση, εβδομαδα, εμειναν, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επτα, ερχεται, ετων, εφυγε, ζωη, ζωης, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, πολυκατοικια, θεολογικη σχολη, θυμιζει, ομιλια, καγκελα, κεφαλαιο, κιλα, κτιριο, λευκος πυργος, λογο, μαΐου, μακεδονια, ματ, μηνες, μολοτοφ, νερο, νημα, ξεκινημα, ολθ αε, παζλ, πεδιο, προβληματα, ριψη, σαββατο, συγκεντρωση, σπιτι, συνθηματα, το φως, φτανει, χειροτερα, χρηστος, ωρες, super, ελληνικα, επεισοδια, εθνικο, χωρα, ιουνίου, καμαρα, καρδια, κυριακη, league, λευκο, μεινει, ναος, ομαδες, πηγες, ποταμια, σωτηρης, θεσεις, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα