Συντριβή Boeing: Τι θα κάνει τελικά το Ιράν με τα μαύρα κουτιά;

Έναν έως δύο μήνες θα απαιτήσει η ανάκτηση και ανάλυση των ηχογραφήσεων από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου ουκρανικού Boeing, που συνετρίβη κοντά στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 176 άνθρωποι. Αυτό επισημαίνει η ομάδα ερευνητών του Ιράν, που αποφεύγει να απαντήσει επισήμως στους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Δύσης ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη πιθανότατα από πύραυλο. Τονίζει ότι προτιμά η ανάλυση να γίνει από την ίδια, αλλά αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο να παραδώσει τα μαύρα κουτιά σε άλλη χώρα, εάν τελικά

κριθεί αναγκαίο, και να συνεργαστεί με ξένες ομάδες ερευνητών.

«Εάν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα το κάνουμε» δήλωσε ο Αλί Αμπεντζαντε, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Τεχεράνη. «Αν όχι, σίγουρα θα ζητήσουμε τη συνδρομή άλλων χωρών» είπε. Αμερικανοί, Καναδοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωναν από χθες πως πιστεύουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη, πιθανότατα κατά λάθος, από ιρανικό πύραυλο. Στη δημοσιότητα έχει κυκλοφορήσει και ένα βίντεο, που φέρεται να δείχνει τη στιγμή του πλήγματος.

Οι Ιρανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή και καλούν τους αξιωματούχους της Δύσης να δώσουν στη δημοσιότητα τις όποιες αποδείξεις έχουν για τους ισχυρισμούς τους. Τονίζουν δε πως για να ολοκληρωθεί η έρευνα θα πρέπει να περάσουν ένα με δύο έτη. Η ουκρανική International Airlines έχει αποφύγει το όποιο σχόλιο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα κατάρριψης από πύραυλο, χωρίς όμως το σενάριο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Σχεδιάζει να συζητήσει εκτενώς τα στοιχεία, που έχουν οι Αμερικανοί στα χέρια τους, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σε συνάντηση που θα έχουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα