Συνεργασία Ελλάδας - πΓΔΜ για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Δοϊράνη FYROM, συνάντηση μεταξύ Ελλάδος FYROM με στόχο τον καλύτερο συνοριακό έλεγχο για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών.

Ο σκοπός της συνάντησης είναι συνυφασμένος με τις ανησυχίες της διεθνούς αλλά κυρίως της ευρωπαϊκής κοινότητας για το ενδεχόμενο δημιουργίας «βρώμικων βομβών» (που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά) από τρομοκρατικές ομάδες. Οι ανησυχίες αυτές έγιναν πιο έντονο μετά τις τρομακτικές

επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις αναφορές υπηρεσιών που αποκαλύπτουν ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποκτήσουν ραδιενεργά υλικά για να δημιουργήσουν τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα». Αυτά τα ραδιενεργά υλικά είναι κυρίως ορφανές πηγές. Πρόκειται για ραδιενεργές πηγές οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί, κλαπεί ή μεταφέρονται χωρίς έλεγχο. Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει σταθμούς παρακολούθησης ραδιενέργειας ήδη από το 2004 στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να αποτρέψει τέτοιου είδους ενέργειες ενώ η ΠΓΔΜ από την άλλη έχει φορητούς ανιχνευτές ραδιενέργειας.

Ο βασικός στόχος της δράσης αποτελεί και σημαντικό στόχο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η σημαντικότητα του εγχειρήματος γίνεται εμφανής και από τις δηλώσεις της πρώην επιτρόπου για την έρευνα καινοτομία και επιστήμη της ΕΕ Máire Geoghegan-Quinn «Η ραδιολογική ασφάλεια είναι μία παγκόσμια πρόκληση για τον 21ο αιώνα. Η εκπαίδευση και η διεθνής συνεργασία στην ανίχνευση των ραδιενεργών πηγών είναι το κλειδί και η απάντησή μας στην απειλή της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών και πυρηνικών υλικών»

Στην συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς εκπρόσωποι από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης - Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, το οποίο είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας, ενώ από πλευράς FYROM εκπρόσωποι από την Διεύθυνση Προστασίας και Διάσωσης (η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της γείτονος), το Πανεπιστήμιο των Κυρίλλου και Μεθοδίου - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και το Ινστιτούτο Μηχανικών της FYROM.

Η συγκεκριμένη συνεργασία θα βοηθήσει τα δύο κράτη στην βελτίωση των ελέγχων και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων με επικίνδυνα ραδιενεργά ή πυρηνικά υλικά στην διασυνοριακή περιοχή .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την έναρξη έργου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA CBC Programme Greece – The former Yugoslav Republic of Macedonia 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους με συνολικό προϋπολογισμό έργου 946.452,00 Ευρώ. Στα πλαίσια της συνάντησης σχεδιάστηκαν οι δράσεις του συγκεκριμένου έργου που θα διαρκέσει 24 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα