Συνάντηση Ελλάδας - Σκοπίων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών

Η 1η συνάντηση εργασίας του προγράμματος INTERREG, Ελλάδος - «Βόρειας Μακεδονίας» στα πλαίσια του έργου «Ασφαλής Διασυνοριακή Μεταφορά Επικίνδυνων Υλικών: Ορφανών Ραδιενεργών Πηγών», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

O κύριος στόχος αυτού του έργου είναι, μη εμπειρογνώμονες στον τομέα της ακτινοπροστασίας να εξοικειωθούν με την ανίχνευση ακτινοβολίας, τους κινδύνους ακτινοβολίας, τη μέτρηση αυτής και την διαβίβαση τεχνικών πληροφοριών που λαμβάνονται από μετρητικά όργανα σε αρμοδίους επιστήμονες

και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών.

Στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί και αντιμετωπιστεί διάφορα κρούσματα παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών, εκούσιας ή ακούσιας.

Μάλιστα αποτελεί τη μοναδική χώρα παγκοσμίως στην οποία πραγματοποιήθηκε παράνομη διακίνηση ραδιενεργού πλουτωνίου και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις αρμόδιες αρχές (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που συμμετέχει στο έργο).

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εκπρόσωποι από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης - Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, το οποίο είναι και ο συντονιστής του έργου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας, εκπρόσωποι από την Διεύθυνση Προστασίας και Διάσωσης (η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της γείτονος), το Πανεπιστήμιο των Κυρίλλου και Μεθοδίου - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και το Ινστιτούτο Μηχανικών της γειτονικής χώρας.

Αυτή η συνάντηση αποσαφήνισε τον οδικό χάρτη και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την υλοποίηση του παραπάνω κύριου στόχου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

• Ραδιολογικές μετρήσεις και προσομοιώσεις στον Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων

• Προσδιορισμός και ελαχιστοποίηση των κινδύνων ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

• Εναρμόνιση των πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης στους συνοριακούς ελέγχους των δύο χωρών

• Διάδοση του έργου και εκπαιδευτικά σεμινάρια

• Προβλήματα, δυσκολίες κατά την εφαρμογή και τρόποι αντιμετώπισής τους

Οι κύριες ομάδες στις οποίες στοχεύουν οι δραστηριότητες του έργου είναι: Τελωνειακοί υπάλληλοι, φορείς εμπλεκόμενοι με το τελωνείο των Ευζώνων, συνοριακή αστυνομία, οδηγοί, ενεργοί πολίτες που γνωρίζουν τις μεταφορές επικίνδυνων υλικών, φορείς δημόσιας υγείας, τοπικές κοινότητες και μηχανικοί που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της μεταφοράς.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους με συνολικό προϋπολογισμό 946.452,00 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα