Συμβασιούχοι ΕΥΑΘ: Για τους διοικούντες ισχύουν οι κυβερνητικές επιλογές;

Δριμεία επίθεση στη διοίκηση της ΕΥΑΘ εξαπολύουν με ανακοίνωση τους οι συμβασιούχοι στην Εταιρεία.

Οι συμβασιούχοι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις τους από τη Διοίκηση της θυγατρικής ανωνύμου εταιρείας και ζητούν από τη Διοίκηση να προχωρήσει στην ανάκληση

των απολύσεων.

Οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές του Μαρτίου, οπότε και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διέκοψε τις συμβάσεις έργου που είχε επί σειρά ετών με 90 συμβασιούχους, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν ζητήσει οι συμβασιούχοι.

"Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές επιλογές, η σημερινή Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει στοιχηματίσει υπέρ των εργολάβων και εις βάρος των εργαζομένων. Αρχικά, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να διώξει με κάθε μέσο τους εργαζόμενους συμβασιούχους, αλλά και τους εργολαβικούς εργαζομένους. Τους πρώτους τους αποκάλεσε εργολάβους στις δικαστικές αίθουσες επικαλούμενη ανύπαρκτα έγγραφα, ανύπαρκτα εργασιακά κενά και αποκρύπτοντας το πραγματικό εργασιακό τους καθεστώς. Για τους δεύτερους η πρακτική της δεν έχει προηγούμενο. Ενώ αρχικά τους ενημέρωσε ότι αποτελούν επιτυχόντες διαγωνισμού συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εν συνεχεία τους ανακοίνωσε ότι αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό, επειδή τόλμησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας από την ΕΥΑΘ εργασιακά τους δικαιώματα", τονίζουν σε ανακοίνωση του οι συμβασιούχοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές επιλογές, η σημερινή Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει στοιχηματίσει υπέρ των εργολάβων και εις βάρος των εργαζομένων. Αρχικά, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να διώξει με κάθε μέσο τους εργαζόμενους συμβασιούχους, αλλά και τους εργολαβικούς εργαζομένους. Τους πρώτους τους αποκάλεσε εργολάβους στις δικαστικές αίθουσες επικαλούμενη ανύπαρκτα έγγραφα, ανύπαρκτα εργασιακά κενά και αποκρύπτοντας το πραγματικό εργασιακό τους καθεστώς. Για τους δεύτερους η πρακτική της δεν έχει προηγούμενο. Ενώ αρχικά τους ενημέρωσε ότι αποτελούν επιτυχόντες διαγωνισμού συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εν συνεχεία τους ανακοίνωσε ότι αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό, επειδή τόλμησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας από την ΕΥΑΘ εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι δέκα εργαζόμενοι που επί σειρά μέχρι και 19 ετών διένεμαν τους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ με αμοιβή 8 λεπτών και συνολικό κόστος 10 λεπτών ανά φάκελο, έχουν ήδη αντικατασταθεί από εργολάβο. Με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, οι λογαριασμοί σήμερα διανέμονται από ανάδοχο εργολάβο με κόστος 15 λεπτών ανά φάκελο (πλέον ΦΠΑ). Επίσης, στις 10 Απριλίου αναρτήθηκε προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με περιθώριο υποβολής προσφοράς την 20η Απριλίου(!) και δαπάνη 49(!) λεπτών ανά φάκελο (πλέον ΦΠΑ).

Το αντικείμενο των είκοσι εργαζομένων που κατέγραφαν για μέχρι και 14 χρόνια τις ενδείξεις των υδρομετρητών (ρολογιών) με αμοιβή 20 λεπτών και συνολικό κόστος 25 λεπτών, θα έχει την ίδια κατάληξη. Στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, αποφασίστηκε η διακήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 536.000 (χωρίς ΦΠΑ), και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με δαπάνη 35 λεπτών για καθε λήψη (πλέον ΦΠΑ).

Τελικά, για τους διοικούντες της ΕΥΑΘ ισχύουν οι κυβερνητικές επιλογές;

To “soste to nero” υπέκρυπτε την παράδοση της ΕΥΑΘ σε εργολάβους;".

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβασιούχοι ΕΥΑΘ,symvasiouchoi evath