Συμφώνησαν ΤΑΙΠΕΔ-ΔΑΑ για την επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του "Ελ. Βενιζέλος"

Εκκινούν οι διαδικασίες για την επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος». Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε τη βελτιωμένη προσφορά, που κατέθεσε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) χθες το βράδυ, η οποία προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται

σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου το Ταμείο να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς, έλαβε υπόψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Πάντως, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συνολικό όφελος για το Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της -ήδη προβλεπόμενης στη σύμβαση παραχώρησης- ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης στο ποσό των περίπου 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα