Συγκροτείται επιτροπή για την ανάδειξη των "Απολυμαντηρίων" της Αρετσούς (VIDEO)

Η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για ανάδειξη των "Απολυμαντηρίων" της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, στο ΥΜΑΘ.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει συγκροτηθεί η επιτροπή, προκειμένου να καταγράψει τις προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων για την ανάδειξη των «Απολυμαντηρίων» και να επισκεφθεί τον χώρο για να εξετάσει πως μπορεί να αξιοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης

αξιολογήθηκαν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας, όπως ορίζει το ΦΕΚ 2009/2019 (τεύχος Β') βάσει του οποίου προχώρησε η Σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία "Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου".

«Ο ελληνισμός έχει βιώσει την προσφυγιά, έχει πονέσει, έχει ματώσει, έχει δακρύσει όσο κανένας άλλος λαός. Η Βόρεια Ελλάδα κι ειδικότερα η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν την κιβωτό των ξεριζωμένων Ελλήνων, που έχουν βιώσει τον ξεριζωμό από τον Πόντο, την Μικρά Ασία την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη. Ιστορικό μας καθήκον είναι ως έθνος να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να διδάξουμε ιστορία στα παιδιά μας, να μάθουν πως οι πρόγονοι μας κατόρθωσαν να μετατρέψουν την τραγωδία της γενοκτονίας σε δύναμη προκειμένου να ξαναφτιάξουν την ζωή τους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου.

«Θα πρέπει να αναδείξουμε τα απολυμαντήρια της Αρετσούς, ένα τόπο ιστορικής μνήμης, είναι χρέος τιμής για εμάς, είναι χρέος τιμής απέναντι σε όλους εκείνους που έφεραν τον πόνο της καταστροφής αλλά και την δυναμική ενός πλούσιου τμήματος σε παραδόσεις, αξίες, ιδέες και πολιτισμό», επεσήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης).

Ο κ. Καραόγλου αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια» και πρόσθεσε ότι «επιβάλει στον Ελληνισμό να είναι σε εγρήγορση και να θυμάται την ιστορία του».

«Η επιτροπή κατέληξε σε σημαντικά θέματα όπως το να περάσουμε από τα χαρτιά στην πράξη. Κοιτάμε ο χορός των απολυμαντηρίων που είναι ένας χώρος ιστορικής μνήμης όλων των προσφύγων. Η Καλαμαριά έχει σημαντική θέση στο κομμάτι του ποντιακού Ελληνισμού και θα γίνουν κινήσεις για να αποδοθούν τα απολυμαντήρια στον δήμο Καλαμαριάς. Κάνουμε μία εξειδικευμένη επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των απολυμαντηρίων η οποία θα εξετάσει τις δυσκολίες και τις όποιες προτάσεις πέσουν στο τραπέζι για να κάνουμε ένα μνημείο που θα είναι φόρος τιμής στους προγόνους μας», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Έχει οριστεί το σημείο όπου θα γίνουν τα απολυμαντήρια. Είτε θα γίνει ένα μουσείο ή ότι άλλο αποφασιστεί. Θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να υλοποιηθεί όσο γίνεται ταχύτερα το έργο αυτό», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειαρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευστάθιος Αβραμίδης.

Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Παύλος Γαλεγαλίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ο Φόρης Πεταλίδης από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Ευάγγελος Κριθαρίδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης από την επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, η Σοφία Χριστοφορίδου από το υπουργείο πολιτισμού και ο Βασίλης Καραμανώλης από το υπουργείο Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα