Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ο μακάβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο βαρύς στη Γουατεμάλα, όπου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πολλών αγνοούμενων μετά την έκρηξη, την Κυριακή, του ηφαιστείου Φουέγο, με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση των αρχών να κάνει λόγο για 65 νεκρούς, μετά την εύρεση από τα σωστικά συνεργεία τη Δευτέρα πολλών απανθρακωμένων πτωμάτων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται

σε υψόμετρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, οδήγησε εξάλλου στην επείγουσα απομάκρυνση 4.500 ανθρώπων από χωριά γύρω από τον κώνο, καθώς συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται ηφαιστειακή τέφρα η οποία έχει εξαπλωθεί σε τεράστια έκταση, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED), ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους 65 νεκρούς. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 46 τραυματίες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Συνολικά η έκρηξη διήρκησε για πάνω από 16 ώρες, και «είναι πιθανή και νέα δραστηριότητα», προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή γύρω από το Φουέγο.

Οι στήλες της ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο έφθασαν σε ύψος που ξεπέρασε τα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας.

Η έκρηξη έπληξε κυρίως αγροτικές κοινότητες γύρω από το ηφαίστειο και την πόλη Αντίγουα, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Γουατεμάλας.

Συνολικά 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό από την καταστροφή, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, ο οποίος τη Δευτέρα περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα