Στις επάλξεις οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας για τον "Κλεισθένη Ι" (VIDEO)

Στις επάλξεις βρίσκονται οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης», που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Ιουλίου με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ - ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης,

Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι «δεν συνιστά διοικητική μεταρρύθμιση, ούτε εμβάθυνση της δημοκρατίας τέτοιοι πομπώδεις τίτλοι ή Κλεισθένης, του μεγάλου μεταρρυθμιστή της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μετασχηματίζεται το κράτος, εξακολουθεί να παραμένει αργόστροφο, δυσκίνητο, μια αργή βοϊδάμαξα και αντιπαραγωγικό. Οι όποιες θετικές ήσσονος σημασίας θεσμικές ρυθμίσεις που υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο είναι το φύλλο συκής γιατί προσπάθησε πίσω από αυτές να κρυφτεί η κυβέρνηση για την εξής μια: την λεγόμενη απλή κι άδολη αναλογική, η οποία δεν είναι απλή είναι δόλια, ως υπουργικό σύστημα. Δεν είναι αναλογική. Είναι ένα τριφασικό περίεργο τύπου ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό σύστημα, αφού στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους είναι πλειοψηφικό το σύστημα, όποιος βγει πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος από ενιαίο ψηφοδέλτιο», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε παραμύθια τα λεγόμενα της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το αν η ΠΕΔ - ΚΜ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες και αν θα ακολουθήσει την κίνηση της ΚΕΔΕ, που προσέφυγε σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι «θα πάμε όλοι μαζί και εμείς και η ΚΕΔΕ. Είμαστε στις επάλξεις, είμαστε εδώ. Δεν το κάνουμε γιατί μας φοβίζει το ένα η το τάδε εκλογικό σύστημα. Το κάνουμε για τους θεσμούς για την τοπική αυτοδιοίκηση την οποία η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν συμπαθεί, δεν σέβεται ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους αιρετούς».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νέαπολης -Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης υποστήριξε ότι Δανιηλίδης «δεν είναι άσπρη μέρα για την αυτοδιοίκηση και περισσότερο για τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν άκουσε κανέναν, δεν άκουσε κα τους δημάρχους που προέρχονται από τον χώρο τον κυβερνητικό, δεν άκουσε καν βουλευτές που προέρχονται από το κυβερνητικό κόμμα που ζητούσαν να υπάρχουν κάποιες διασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να υπάρχει κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα και να μην πάνε για διάλυση οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Η ελπίδα που υπάρχει είναι να υπάρξουν τροποποιήσεις. Ακούγεται ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός από τον Σεπτέμβριο και μετά».

Το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ και επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Απόστολος Αντωνούδης σημείωσε ότι ο Κλεισθένης «κάνει μια τομή, δεν είναι τόσο τολμηρό το νομοσχέδιο, θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο τολμηρό. Νομίζω γίνονται κάποιες τομές στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και το σημαντικό είναι ότι μπαίνουν οι πουλούσε πιο μπροστά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μακριά από κομματικές γραμμές. Το γεγονός ότι στις τοπικές κοινότητες υπάρχουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια πέρα από του δημάρχου η πέρα από των υποψηφίων δημάρχων νομίζω είναι θετικό. Οι τοπικές κοινωνίες με τους συλλόγους, με τους φορείς τους θα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο πιο ουσιαστικό. Η σημαντική τομή είναι η απλή αναλογική και νομίζω ότι ο φόβοι οι οποίοι εκφράζονται και μιλάνε για ακυβερνησία το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του Κλεισθένη θα διαψευστούν παταγωδώς».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε την ανησυχία του για τους στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η παράταση της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών παράνομα, αδικαιολόγητα και ανεπίτρεπτα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Έτσι, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρούμε ότι ως δήμαρχοι στην Κεντρική θα πρέπει να ζητήσουμε και από την ΚΕΔΕ και από την Ένωση δήμων της Ευρώπης αλλά και από την Ένωση δήμων της Τουρκίας να ασκήσουμε πίεση να ζητήσουμε την παρέμβαση τους στην τουρκική κυβέρνηση για να αφεθούν αυτοί ελεύθεροι».

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε και στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΘ, ενώ έθεσε και το ζήτημα των καταστηματαρχών που έχουν πληγεί από το μετρό. «Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι το ζήτημα των μετρόπληκτων, που στενάζουν πίσω από τις λαμαρίνες και τις σκαλωσιές του μετρό. Καταστηματάρχες που λόγω των έργων του μέτρο συνθλίβονται οικονομικά».

Σχετικά με τα νέα διόδια που κατασκευάζονται τόνισε ότι οι δήμαρχοι δέχονται διαμαρτυρίες από κατοίκους, που θα επιστρέφουν σπίτι τους και θα αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ -ΚΜ κάλεσε τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Στέλιο Παππά «να σταματήσει να πολιτικολογεί και να κάνει φτηνή κομματική πολιτική, να σηκώσει τα μανίκια να σκύψει στα προβλήματα και να κοιτάξει να λύσει τα προβλήματα αυτά. Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι υποζύγια να μεταφέρονται όπως μεταφέρονται από ένα ΟΑΣΘ απαράδεκτο και να σταματήσει να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα