Στη Θεσσαλονίκη advisors της Google με στόχο την 12μηνη τουριστική περίοδο

Σε νέα ψηφιακή εποχή μπαίνουν πλέον οι τουριστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνεργασίας της Google με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το πρόγραμμα «Ψηφιακές δεξιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

Στόχος αυτού του προγράμματος

είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της πόλης, για 12 μήνες το χρόνο. Οnline advisors της Google που βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσουν ενεργά τους επιχειρηματίες του τουρισμού, να ενταχθούν στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική τους ανάπτυξη και η προσέλκυση μεγαλύτερης μερίδας τουριστών. Η συνεργασία αφορά σε ένα πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας (Σεπτέμβριος 2018-Μάρτιος 2019), που συμπεριλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες μέσω της πρωτοβουλίας της “Grow Greek Tourism Online”, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικτυακή τους παρουσία και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online για την Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις δράσεις της “Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση”, την οποία εποπτεύει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε νωρίτερα στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως η αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη είναι αποτέλεσμα δύο πραγμάτων, της δράσης της Διπλωματίας των Πόλεων και της ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης. «Δεν μας ενδιαφέρει ο τουρίστας που θα πάει να κάνει ένα μπάνιο και τίποτε άλλο, μας ενδιαφέρει ο περιηγητής. Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας. Το βασικό μας σκεπτικό είναι πως δεν γίνεται να χτίσεις το μέλλον σου εάν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου. Η Θεσσαλονίκη έχει δύο τεράστια περιουσιακά στοιχεία. Την Ιστορία και τα Πανεπιστήμιά της. Αναδείξαμε το Εβραϊκό και Οθωμανικό παρελθόν της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφανή αύξηση του τουρισμού της πόλης». Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως το 2010 είχαμε άφιξη 5.000 Τούρκων στη Θεσσαλονίκη και το 2017 επισκέφτηκαν το σπίτι του Κεμάλ 100.000 άτομα.

«Το πρώτο εξάμηνο το ’18, στην πόλη έφτασαν 80.000 Ισραηλινοί που είναι η πρώτη δύναμη σε επισκεψιμότητα στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε, ανοίξαμε την πόλη. Από εκεί και πέρα όμως η ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων και η πρόκληση ενδιαφέροντος των περιηγητών, μπορεί να γίνει μέσω των ψηφιακών εργαλείων», είπε ενώ παράλληλα ανέφερε πως παρότι ο ίδιος είναι ψηφιακά αγράμματος, στηρίζει ενεργά όλες αυτές τις δράσεις. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στα μειονέκτημα όπως είπε της πόλης, που είναι «οι Εφορίες των μνημείων και τις Εκκλησίες. Οι Εκκλησίες είναι στο έλεος των παπάδων, όποτε θέλουν είναι ανοιχτές κ.ο.κ.. Η δε Εφορία νεοτέρων μνημείων έχει λέγειν ακόμη και για το τι ομπρέλα μπορεί να μπει σ’ ένα δρόμο. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως ο δήμος πλέον περνά στο επόμενο βήμα.

Πάιατ: Συγχαίρω την ομάδα του Μπουτάρη

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε πως «Όταν αρχίσαμε την προετοιμασία για την παρουσία των ΗΠΑ, έδωσα έμφαση στο να έρθουν οι καλύτερες αμερικανικές εταιρείες εδώ. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα να κερδίσουν σε εμπειρία αλλά και σε πλούτο από αυτήν την επαφή. Είμαι θαυμαστής όσων κάνει η Google στην Ελλάδα. Τα συζητήσαμε το Σάββατο και με τους κυρίους Τσίπρα και Ρος. Συγχαίρω την ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δουλειά που έχει κάνει στον τουρισμό. Η Μακεδονία έχει ξεχωριστό πολιτισμό. Δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα μουσεία. Με λίγη δουλειά μπορεί να έχει 12μηνη τουριστική περίοδο. Χαίρομαι που ο Γιάννης Μπουτάρης μοιράστηκε μαζί μου μέρη που δεν συμπεριλαμβάνονται συνήθως στις τουριστικές περιηγήσεις».

Νέα εργαλεία και δεξιότητες στους επαγγελματίες

Από την πλευρά του ο Aντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας ανέφερε πως όλες οι πολιτικές που αναπτύσσει πλέον ο δήμος, έχουν στόχο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όπως είπε χαρακτηριστικά: «γιατί όχι να προσελκύσουμε κι όσους νέους έχουν φύγει στο εξωτερικό και να τους κάνουμε να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη».

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «Επενδύσαμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης, κάναμε τους συνδημότες μας συνομιλητές και μαζί γράψαμε αυτήν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης με το καινούριο αφήγημα που στηρίζεται στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης κι έφερε αυτά τα θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της πόλης». Παράλληλα τόνισε πως αυτή η πολιτική πλέον έχει ωριμάσει και ο Δήμος προσβλέπει στο να προσδώσει νέα εργαλεία και δεξιότητες στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης.

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας Πολιτών Νίκος Φωτίου υπογράμμισε πως ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια σειρά συνεργιών με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Το έμψυχο δυναμικό του Δήμου κάνει προσπάθειες που αποδίδουν γιατί υπάρχουν αυτές οι συνέργειες, παρά τη μείωση των οικονομικών πόρων».

Προοπτική για περισσότερες από 170.000 νέες θέσεις εργασίας

Ο γενικός διευθυντής της Google για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Κύπρο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νοτίου Ευρώπης, έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αν οι επιχειρήσεις και οι τουριστικοί προορισμοί, χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο σε μεγαλύτερο βαθμό. «Αν εμπλουτίσουν το ψηφιακό περιεχόμενο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, να προσθέσουμε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργηθούν πάνω από 170.000 νέες θέσεις εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Πριν από τρία χρόνια, λανσάραμε την πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online, που πρόσφατα εντάχθηκε ως επίσημο μέλος της Εθνικής Συμμαχίας Για Ψηφιακές Δεξιότητες και Θέσεις Εργασίας που εποπτεύεται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Εξήγησε πως στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού με ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία, προκειμένου αυτές να προσελκύσουν νέους επισκέπτες από νέες χώρες, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών τους και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Οι πυλώνες του προγράμματος

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες, που προσφέρονται δωρεάν από την Google. Το πρόγραμμα ξεκινάει με μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη σε όλους. Αποτελείται από εκπαιδευτικά βίντεο πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες και βοηθάει τον οποιονδήποτε στο να χτίσει τις δεξιότητες αυτές. Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ομάδα ειδικών συμβούλων (online advisors). «Πρόκειται για 20 ανθρώπους, ειδικά εκπαιδευμένους, που ταξίδεψαν σε πάνω από 80 τουριστικούς προορισμούς ανά την επικράτεια και προσέφεραν ομαδικά σεμινάρια και εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις». Ο τρίτος πυλώνας, αφορά σε δωρεάν σεμινάρια σε 40 εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε ένα σύνολο 22.000 φοιτητών.

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, περισσότερες από 800 επιχειρήσεις έχουν εκπαιδευτεί μέσω αυτών των σεμιναρίων στις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ πάνω από 4.000 φοιτητές της πόλης έχουν ενημερωθεί πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες, με έμφαση στον τουρισμό. «Σήμερα θέλουμε να ανακοινώσουμε την επέκταση του προγράμματος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που σκοπό έχει την υποστήριξη του προγράμματος του Δήμου, να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την πόλη, 12 μήνες το χρόνο, έτσι ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα γίνει μέσα από την κατάρτιση των τοπικών επαγγελματιών στις ψηφιακές δεξιότητες. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πολλά πρόσωπα, με έντονη καλλιτεχνική ταυτότητα, με πολιτιστική κληρονομιά, αθλητική ιστορία, υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί την πόλη ένας ταξιδιώτης. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το αναδείξουμε μέσα από το διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, εξήγησε πως μέσω της Google Earth, σχεδιάστηκε μία αποκλειστική ταξιδιωτική ιστορία για τη Θεσσαλονίκη, που αναδεικνύει 27 σημαντικά μνημεία και προορισμούς και παρουσιάζεται στο περίπτερο της Google στην 83η ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των στοιχείων που αφορούν στην… ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα, το 90% των θέσεων εργασίας, απαιτούν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με το 35% των εργαζομένων να μην τις διαθέτει. Το 40% των επιχειρήσεων, δυσκολεύονται να προσλάβουν ειδικούς σε Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, καθώς μόλις το ¼ % των εργαζομένων, διαθέτει αυτές τις δεξιότητες.

Δείτε φωτογραφίες του Thestival.gr από το περίπτερο της Google:

Keywords
θεσσαλονικη, google, www.google.gr, google earth, νέα, επιμηκυνση, greek, online, άφιξη, ελλαδα, ηπα, τσιπρας, ρος, κυπρος, αεπ, συγκεκριμένο, earth, ΔΕΘ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, δωρεαν σεμιναρια, βιντεο, χωρες, αεπ, βημα, βουλγαρια, δουλεια, δωρεαν, εργαλεια, εφορια, ηπα, μαλτα, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, φωτογραφιες, earth, google earth, αυξηση, ελεος, άφιξη, αφορμη, γινει, γινεται, γρηγορης, δυναμη, δημος, διαδικτυο, δυναμικο, δοθηκε, εγινε, ειπε, εκπαιδευση, εμψυχο, ενεργα, εποχη, εφοριες, ζαφειροπουλος, θεσεις εργασιας, κεμαλ, κεφαλαιο, μακεδονια, μηνες, μειωση, μνημεια, μπανιο, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, οθωμανικο, ομπρελα, ρος, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτι, ταυτοτητα, τρια, ψηφιακη, ψηφιακο, εκκλησιες, εμφαση, greek, χωρα, υπουργειο, σπυρος, online, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα