Σταύρος Καλαφάτης: Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο thestival.gr.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως ενεργεί με όρους διεθνούς bullying.

Όσον αφορά τους χειρισμούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως οι λεκτικοί λεονταρισμοί ουσιαστικά ευνοούν την τουρκική τακτική μιας αντιπαράθεσης με όρους λαϊκισμού "και δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι τους".

"Ο καλύτερος τρόπος προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι να διατηρείς πρωτοβουλία κινήσεων στα πιο «ψυχρά» χρονικά διαστήματα, περιορίζοντας το χώρο για προκλητικές «θερμές» πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς", δήλωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr.

Mιλώντας για το Σκοπιανό, ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ως αμάχητο όπλο την απόφαση του Βουκουρεστίου, καλώντας την να μην τολμήσει να την εγκαταλείψει.

"Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή δεν μπαίνει σε κανένα παζάρι", επισήμανε.

Τέλος ο βουλευτής της Νέας Δηοκρατίας αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν καθαρό προβάδισμα της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι "το προβάδισμα της αλήθειας, απέναντι στα ψέματα, δύσκολα μπορεί να «ψαλιδιστεί» από περισσότερα ψέματα".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη στο thestival.gr:

Ο «υδράργυρος» ανεβαίνει στο Αιγαίο από την Τουρκία και ο κίδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι διαρκής. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Εδώ και μισό αιώνα, η Τουρκία ακολουθεί μια συνεχώς διευρυνόμενη διεκδικητική, αναθεωρητική στρατηγική. Πολλές φορές έχει δείξει πως, αντί να πορεύεται με όρους Διεθνούς Δικαίου, ενεργεί με όρους διεθνούς bullying. Η είσοδος της σε προεκλογική περίοδο, ο εθνικιστικός ανταγωνισμός, η βούληση του Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ό,τι μπορεί απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό για να κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να τον καθιστούν πιο νευρικό και απρόβλεπτο. Όσο «τεντώνουν το σχοινί» οι γείτονες, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ενός σοβαρού «ατυχήματος» εκούσιου ή ακούσιου. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι επόμενος στρατηγικός στόχος της γείτονος είναι τα ενεργειακά αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο ως το Καστελόριζο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και την Κρήτη. Μπορεί να επιχειρήσουν παρεμπόδιση ελληνικών ερευνών, αλλά μπορεί να επιχειρήσουν και οι ίδιοι έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο ή την Ελλάδα. Μπορεί ταυτόχρονα να επιδιώξουν παράλληλη πρόκληση στο Αιγαίο. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε.

Πως κρίνετε τον χειρισμό της συγκυρίας από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ; Δηλώσατε πρόσφατα πως στη διεθνή «σκακιέρα» η κυβέρνηση… παίζει τάβλι.

Η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση. Τα σύνορα που προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία είναι ευρωπαϊκά και αυτό πρέπει να αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Τα ενεργειακά αποθέματα που επιχειρεί να υφαρπάξει ή να μπλοκάρει είναι ευρωπαϊκά και πρέπει να επισημαίνεται. Οι λεκτικοί λεονταρισμοί ουσιαστικά ευνοούν την τουρκική τακτική μιας αντιπαράθεσης με όρους λαϊκισμού και δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι τους. Ο καλύτερος τρόπος προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι να διατηρείς πρωτοβουλία κινήσεων στα πιο «ψυχρά» χρονικά διαστήματα, περιορίζοντας το χώρο για προκλητικές «θερμές» πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς. Και δεν εννοώ απαραίτητα τη στρατιωτική παρουσία. Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η ενθάρρυνση μιας οικονομικής, ή ακόμα και πολιτιστικής δραστηριότητας, που σε ανύποπτο χρόνο θα ενέτασσε στον παραγωγικό κοινωνικό ιστό τις βραχονησίδες που επιχειρεί να αμφισβητήσει η Τουρκία. Τα πράγματα πάντα δυσκολεύουν όταν αναγκάζεσαι να «τρέχεις» πίσω από τις προκλήσεις των άλλων. Εκεί έγκειται η διαφορά ανάμεσα στο σκάκι και το τάβλι.

Να πάμε λίγο στο άλλο «μέτωπο», των Σκοπίων; Εκεί που φαίνεται να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση και στις «κόκκινες γραμμές» που μοιάζει να χαράσσει η κυβέρνηση Ζάεφ, εκεί ακριβώς ακούμε διάφορες αισιόδοξες δηλώσεις για επικείμενη λύση. Τι συμπέρασμα βγάζετε;

Πρώτ’ απ’ όλα η κυβέρνηση αυτή έχει ως αμάχητο όπλο την απόφαση του Βουκουρεστίου. Μην τολμήσει να την εγκαταλείψει. Και βέβαια μη διανοηθεί λύση που αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, που διαιωνίζει τους αλυτρωτισμούς, που καπηλεύεται την ιστορία μας. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή δεν μπαίνει σε κανένα παζάρι.

Να πάμε λίγο και στα εσωτερικά. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετο προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο φοβάστε ότι μπορεί να «ψαλιδιστεί» αυτό το προβάδισμα σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές με κλίμα «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια;

Το προβάδισμα της αλήθειας, απέναντι στα ψέματα, δύσκολα μπορεί να «ψαλιδιστεί» από περισσότερα ψέματα. Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει ήδη καταρρεύσει παταγωδώς και δεν πείθει ούτε τον στενό πυρήνα των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Τα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνησή τους για το 2019 και το 2020, οι περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου οι διαδοχικές περιγραφές ενός μοντέλου σκληρής εποπτείας από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο, αποδεικνύουν πως το κυβερνητικό αφήγημα είναι παραμύθι και μάλιστα κακογραμμένο…

Keywords
Τυχαία Θέματα