Στ. Θεοδωράκης: Βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, νωρίτερα σήμερα από το βήμα της Βουλής.

«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης, να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο ίδιος και πως «κατά το Σύνταγμα,

το μοναδικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές διά της ψήφου τους είναι αν παρέχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας».

Όπως ξεκαθάρισε, το Ποτάμι αντιπολιτεύεται «ανυποχώρητα και με στοιχεία την πολιτική των ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ: στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στην οικονομία, στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στην ασφάλεια. Στους μήνες που θα ’ρθουν, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Και σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «στο Μακεδονικό οι περισσότεροι πολιτικοί ψάχνουν συνεχώς να βρουν προσχήματα για να αρνηθούν λύση» κι επανέλαβε πως το Ποτάμι «δεν πιστεύει στη Δευτέρα πολιτική παρουσία και δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα - που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό - και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του είναι τεράστιες».

«Μπορεί να έκανα και να κάνω λάθη. Ένα πράγμα δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ. Να μεταβάλλω τις απόψεις μου σε μεγάλα, κρίσιμα για την πατρίδα και τον λαό, θέματα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στράφηκε και προς την πλευρά της Ν.Δ.: «Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν την επέλαση των άκρων, τα δυναμώνουν! Γιατί εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, δηλαδή στους εφιάλτες μας».

Καταγράφοντας τα θετικά σημεία της συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως «για πρώτη φορά πέρασε το erga omnes, ενώ οι συνθήκες είναι ευνοϊκές λόγω του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του Ζόραν Ζάεφ» κι έκανε εκτενή αναφορά στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στα Βαλκάνια και στα Σκόπια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που έχει η συμφωνία. «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως “makedonski”. Και το σημαντικότερο: Η εθνικότητα. Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” μόνο, καθώς είναι το κυρίως τρωτό σημείο της συμφωνίας που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «τυχοδιωκτική και επικίνδυνη» τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος, όπως είπε, «δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές του; Γελάνε και οι πέτρες. Τα έδρανα έχουν βαρεθεί να γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές, όσες και τα ψέματά του».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον κατηγόρησε πως «χρησιμοποίησε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει ο Τσίπρας με την πραγματικότητα».

Επίσης είπε πως, αν και ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί όσο λίγοι από το στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχει λοιδορηθεί για τις απόψεις του, δεν βλέπει την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου. «Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος περιλαμβάνει τολμηρή επανατοποθέτηση και στα εθνικά θέματα» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα